Учебни посещения на деца във ферми в целия ЕС предвиждат две евросхеми

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Брюксел ще субсидира посещения на деца от целия ЕС във ферми, за да видят в реални условия как се отглеждат крави, коне, овце, плодове и зеленчуци. Ще има и специлни обучения как да не се разхищава храна. Мярката беше одобрена от Комисията по селско стопанство към Европейския парламент, предава „Труд”.

Предвижда се държавите членки на ЕС да отделят за подобни визити между 10 и 20% от средствата, които им се предоставят по схемите за училищно мляко и училищен плод. Освен това двете схеми ще се обединят, като годишният им бюджет ще нарасне до 250 млн. евро за целия ЕС. Очаква се стартът на схемата да е от пролетта на 2016 година.

Посещенията във фермите ще се организират за деца между 6 и 10 години, като предстои да се уточни дали ще има евросубсидия и за лекторите фермери.

Предстои в подробен регламент Брюксел да разпише схемата, като се очаква той да бъде приет през януари догодина от комисията по земеделие на Европейския парламент, в последствие и от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Промени обаче не се очакват, тъй като това е една от приоритетните политики на Люксембург, която председателства в момента ЕС. До момента нито една от партиите в Европарламента не се е обявявала против нея.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements