Цената на зеленчуците е спаднала с между 34 и 46% на едро само за месец, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища, публикувани в края на седмицата, съобщава “Крос” като се позовава на “Труд”. Килограм български домати вече се продава срещу 1,76 лева при 2,68 лв. в средата на май.
Цените на краставиците са се понижили до 0,96 лева за килограм. Зелената салата на пазара вече е изобилна, а цената й е паднала до 28 стотинки. За сравнение тя е вървяла над 2 лева за брой по Великден.
Преди 2 седмици цените на доматите на дребно са били на цена над 3 лева, а производителите са очаквали и рекордни цени до 5 лева за килограм, заради закъснялата и слаба реколта. Въпреки подобряването на времето, и сега все още няма местни зеленчуци, отгледани извън оранжерии.
С 39% поевтиняват пресните картофи до 0,82 лева.
Олиото и вафлите са сред стоките, повишили цените си за последните 30 дни. Един литър олио се е продавал за 2,17 лева при 1,97 лева месец по-рано. Цената на кутия вафли е 2,59 лева.
Поскъпване е регистрирано и при ягодите – 2,39 лева за килограм при 2,16 лева седмица по-рано. Леко намаляване има при цените на черешите – 1,88 лева за килограм при 1,92 лв. по-рано. Производители очакват цената да продължи да пада до пика на този плод. Ябълките и лимоните продължават да поскъпват.
Статистиката на стоковите борси сочи, че най-скъпите яйца през последната седмица са се продавали във Варна и Бургас – по 21 стотинки за брой, а най-евтините – в Благоевград – 12 стотинки.
В Благоевград обаче е регистрирана най-висока цена на сиренето у нас – 8 лева за килограм по цени на едро. То е било най-евтино във Велико Търново – 4,55 лева. В София и Шумен са отчетени най-високите цени на кашкавала – 13 лева за килограм, а най-ниски – в Добрич.