Цените на свинските мръвки на най-високи нива от 2017 г.

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Цените на свинското месо на едро достигат едни от най-високите си равнища от 2017 година насам, превишавайки с 21% осреднената  цена    за периода 2016-2018 г. Това съобщават от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА. Прогнозите на анализаторите сочат, че ценовите нива ще продължават да се движат нагоре. Това се обуславя от световната тенденция на растящо търсене, отразяваща се на европейския пазар. През първото тримесечие  в  промишлени  условия  са произведени 17,9 хил. тона месо  спрямо 17,3 хил. тона през същия период на 2018 г. (+4%). В същото време растежа на цените на свинското месо поддържа стабилни цените на едро на пилешко месо, като през идните месеци те ще продължат да са на нива около 2,95-3,10 лв./кг кланично    тегло. През първите три месеца произведеното в кланиците месо от бройлери възлиза на 20,4 хил. т, което е с 8% повече на годишна база.

В същото време средната цена на едро на тон кланично тегло на говеждо и телешко месо достигна 4,62 лв./кг през м.май, което е най-високото ниво за същия период на последните три години. Превишението спрямо предходния  месец  е  с  10%     и  с  5%  спрямо средното за периода 2016-2018 г.

Очаква се през следващите месеци цените да забавят растежа си и да се установят около 4,30-4,60  лв./кг. Основания за това са увеличението на вноса, който достигна 1916 тона през първите три месеца на 2019 г. Това е с 15% повече на годишна база. Продължава и тенденцията за спад на европейските цени. Пазарът на говеждо месо е силно волатилен заради недостатъчното вътрешно предлагане и значителния  дял  на  неугоени  (бракувани) животни, които значително размиват средните изкупни цени.

Произведеното в кланиците говеждо  и  телешко месо през първото тримесечие на 2019 г. е с 30% под равнището на същия период на предходната година. Най-сериозно е намаляло произведеното количество месо от юници и крави – с 32%, като то продължава да заема основен дял от производството в кланиците. Месото от други говеда отбелязва спад с 29%, а от телета до 1 г. – с 15%.

 

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА