В момента няма основания да се очаква увеличение в цените на козунаците по Великден. Те ще останат същите като миналогодишните – от 2 лв. до 10 лв., каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в интервю за агенция „Фокус”. По думите й върху ценообразуването на продукта в най-голяма степен влияят цената на суровината, на енергията и на петрола, както и договарянето, според което няма как уговорената доставна цена да бъде променяна.
Въпреки увеличението на цените на захарта, вече трета година стойността на козунаците не се променя и е 5 лв за килограм, казва Ани Митрева, управител на хлебарници „Ни Кай“ в София. Според нея разфасовката от килограм се търси повече в сравнение с тази от 500 гр.
„Търсенето е голямо, защото производството е близко до домашното. Не работим с подобрители и подсладители, ползваме олио, брашно, захар, стафиди, маргарин и комбинираме яйца и яйчен прах. Трайността им е най-много 48 часа. В последния ден на Великден има скандали, защото не можем да правим повече козунаци.“, разказва Ани Митрева.
Повече за производството на хлебни продукти ще намерите в майския брой на списание „Агрозона“.