Около 4500 лв./тон кланично тегло ще е цената на говеждото на едро през септември и октомври у нас. Цените все още са по-ниски от средните цени на едро през 2015 година,
но през последната година се има увеличение, констатира анализът на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
Повишава се и се запазва конкурентоспособността при производството на свинско и пилешко месо. Според проучване на САРА най-силна ценова интеграция при свинското месо у нас се наблюдава с пазара с Испания, докато при пилешкото месо с Германия. Цените на българското говеждо се изменят по начин, който не дава основание да се установи ценова релация с друг европейски пазар, се посочва в анализа.
През следващите два месеца се предвижда понижение на цените на свинското, които към момента са почти 12% по-високи от миналогодишните. Тези цени следват основните тенденции в ЕС, където вече се наблюдава лек спад.
Причина за високите цени на българското свинско месо, най-вече през лятото е силното търсене от страна на туристическата индустрия. Поради това приключването на туристическия сезон ще доведе и до спад на цената.
През следващите 2 месеца, цените на едро на пилешкото вероятно ще останат на нива над 3000 лв./т. Това са цени близки до тези от 2015 год, а търсенето е стабилно.
Анализът отчита, че цените в България и като цяло в целия ЕС са силно повлияни от цените в Полша, най-големият производител на пилешко в ЕС, като очакванията са те да не спадат в следващите месеци и да бъдат по-високи и българските цени.
Агнешко месо в страната се консумира основно през пролетта, а цените през втората част на годината са стабилни, като търсенето е сравнително слабо. Стабилните реколти от зърнени и маслодайни култури, както у нас, така и в световен мащаб ще предопределят задържането на цените на фуражите на ниски нива, което допълнително ще влияе за ограничаване на ценовия ръст, отбелязват анализаторите.