Розите се отглеждат от векове в България, а цената на килограм розово масло тази година достигна 7000 евро на килограм, пише “Al Jazeera Balkans” в материал за Карловската област в Централна България.
Българите в продължение на векове култивират рози, които са специална част от фолклора на народа. “В момента сме свидетели на възраждането на производството, тъй като след демократичните промени в България през 1989 година производството на рози и розово масло намаля. Пазарът е фактор, който влияе на увеличението на производството”, казва Стойо Карагенски от общината в Карлово.
Нуждите на световната козметична индустрия от розово масло се покриват на 90% от България и Турция.
Ето защо Венелин Найденов, завърнал се от Канада, инвестира четвърт милион в своя дестилерия. “Ние не знаем цената на розово масло тази година. Очакваме да бъде малко по-висока в сравнение с предходната година, когато беше 6700 евро. Тази година цената ще бъде по-висока от 7000 евро, гарантирам ви. Добивът на рози е много по-малък, ще има недостиг на пазара, поради което се очаква покачване на цената”, обяснява бизнесменът.
За да се получи един килограм розово масло, е необходимо да се съберат 4000-4500 килограма розови листенца.
През последните години производителите отбелязват добри резултати в производството и доходите. Освен в козметичната индустрия розовото масло се използва и за други продукти – от ракия до бонбони.