Трети български продукт получи защитено географско указание

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Европейската комисия обяви официално “Гроздова ракия Търговище” за продукт със защитено географско указание. Решението е взето на 21 ноември и вече е публикувано в официалния вестник на Европейския съюз, като според действащия регламент ще влезе в сила след 20 дни.

Гроздовата ракия Търговище е включена в категория “Винена дестилатна спиртна напитка” в списъка на продуктите с подобна защита. В техническото досие на новия продукт ЕК подчертава, че “Гроздовата ракия от Търговище” се отличава с бледожълт цвят, приятен аромат на ванилия и хармоничен мек вкус. Тя се произвежда по класическа българска технология и има минимално алкохолно съдържание 40 об.%. Произвежда се само в област Търговище със суровина от лозови масиви от региона.

Защитено географско указание на Европейския съюз идентифицира продукт с произход от специфично място (държава или регион), чието качество, репутация или други характеристики се отдават предимно на този произход.

До този момент само два други български продукта имат регистрация на географско указание – Горнооряховски суджук и Розово масло.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама