„Топлите бани“ удължават живота на кореноплодните зеленчуци

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Според проучвания на датски изследователи, процесът на увяхване при кореноплодните зеленчуци, може да се забави. Специалистите предлагат вместо на студена вода, продуктите да се подлагат на топла баня.

Голяма част от кореноплодните се измиват и почистват, преди да бъдат изпратени в супермаркета, пишат foodnavigator.com. Тази процедура обаче ги наранява, оставяйки драскотини, които осигуряват лесен достъп на бактерии и гъбички, смятат изследователите от университета в Орхус. “Сегашната техника за почистване на този вид зеленчуци намалява срока им на годност”, споделят учените. Сега те реализират нов проект, като ще изследват различни методи за съхранението им. Проектът е предвиден да продължи до 2021 г.

„Това е първият път, когато проучваме толкова подробно процесът на измиване. Надяваме се сега да го оптимизираме и така кореноплодните зеленчуци да запазват свежестта си за по-дълъг период от време“, казват ръководителите на проекта.

Защо гореща вода?

Изследователите вярват, че измиването на зеленчуците с топла вода, вместо със студена, може действително да стимулира естествената защита на кореноплодните зеленчуци.

„Когато зеленчуците се изплакнат с топла вода, се активират присъщите им защитни механизми, което прави зеленчуците по-устойчиви към скапване“, допълват още те.

Добавянето на етерични масла с антимикробни свойства към водата, в която ще бъдат измити, може да предложи допълнителна защита. Изследователският проект предвижда първите такива експерименти да се направят с масла от маслина, мащерка и риган.

Ако проектът се окаже успешен, то ще има реален потенциал да намали разхищаването на храна. „Надяваме се да успеем да увеличим срока на годност на тези зеленчуци с още поне 2 седмици. Това означава намаляване на хранителните отпадъци с 5% при търговията на дребно и 30% на потребителско ниво“, казват от проекта.

Четете още: Веганите няма да повлияят върху търсенето на месо и млечни продукти

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА