Тодор Джиков: Протестите продължават, замразяваме членството си в БАК

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

От понеделник картофопроизводителите планират общи действия с гръцките си колеги на ГКПП Кулата

„Продължаваме протестите, защото не сме доволни от изхода на вчерашната среща в Министерски съвет. Намираме много сериозни различия в подхода при преговорите и в исканията“, съобщи за Агрозона Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите и бивш заместник-министър на земеделието.

„Първото и най-важното нещо е, че това са пари от бюджета на МЗХ, предвидени за други политики, от които ще се лишим през годината. Беше задължително да се поемат гаранции от политическите лидери, които управляват в момента, че при актуализация на бюджета юли месец, ще възстановят тези пари на МЗХ“, допълни Джиков.

По думите на Тодор Джиков парите са били поставени на първо място. „Да, те са тежестта при преговорите, да те са жизнено необходими, но те въобще не са всичко, което ни трябва в този момент и това го показва ситуацията след стачката септември 2023 г. Това е втората причина, поради която отказахме да подпишем и съответно да заразим членството си в БАК. Третото изключително важно нещо са политиките. Не можах да чуя вчера твърдата позиция на управляващите за Зелената сделка и позицията, която ще защитават на България в Брюксел. Не можах да чуя позицията им относно либерализирането на вноса от трети страни, включително и Украйна. Не можах да чуя нищо за политиките, при които в момента търговските вериги унищожават голяма част от земеделските производители в България под огромния натиск за сваляне на цените.“, каза още Джиков.

Той категорично заяви, че картофопроизводителите, както и голяма част от земеделските производители в планинските и полупланинските региони искат преразглеждане на нивата на подпомагане. „Ние сме най-губещи от губещите в момента поради икономическата ситуация. Визирам себестойността на продукцията, която произвеждаме заради почвено-климатичния комплекс, добивите, които са много по-ниски от другите колеги. Ние не желаем да преговаряме за политики с министър-председател и кабинет, който има точно 16 работни дни. От понеделник ще искаме среща с лидерите на управляващите партии и с госпожа Мария Габриел, за да говорим спокойно и разумно. Ние трябва да намерим изход от създалата се ситуация и то балансирано за всички – и за българския народ, визирайки, че това ще са пари от бюджета, и за управляващите, и за земеделските производители“, каза още председателят на НАК. Според него средствата, които се обещават сега на земеделските стопани, е трябвало да дойдат от Европа, когато се изпълнява общ ангажимент към Украйна.

Картофопроизводителите ще блокират днес от 11 до 14 часа подхода към ГКПП Илинден-Ексохи, след разклона за село Садово, а от понеделник се предвижда под блокада да бъде ГКПП Кулата в общи действия с гръцките стачкуващи земеделски производители, съобщи Тодор Джиков.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА