14 невероятни приложения на кафето, които ще променят градината ви

Лилия Александрова
Лилия Александрова
8 Минути

Изглежда не само хората, а и растенията обичат кафе. Ако не вярвате, вижте тези изпитани идеи за полезна употреба на кафето в градината.

1. Зеленчуците се развиват добре в кафе

Ароматната напитка може да бъде от полза както за растенията, така и за хората. Използвайки утайка от кафе в зеленчуковата градина ще може да си осигурите източник на азот, който се отделя бавно в почвата. Също така тя понижава рН, като по този начин допринася за растежа на здрави растения. Разкопайте почвата на дълбочина 15 см, за да елиминирате паразитите, гъбичките и червеите в почвата. Листните и кореноплодните зеленчуци добре понасят подобна мярка,

особено когато утайката от кафе се смеси с почвата по време на засаждането.

2. Мулчиране с кафе

Мулчирането с утайка от кафе става все по-популярно, тъй като се твърди, че помага да се предотврати появата на вредители и домашни любимци, както и за да бъде аерирана почвата. Трябва обаче да имате предвид, че поради фината консистенция на утайката е добре да добавите към нея по-едър органичен мулч. Ако се използва самостоятелно дебел слой утайка от кафе, тя може да изсуши почвата и да я направи прекалено плътна, като влагата се задържи в нея, вместо да се изпари навън. Така вместо да получите  полза, ще нанесете вреди на растенията си.

3. Подобрете реколтата от моркови

Използването на утайка от кафе може да стимулира растежа на морковите в контейнер или в градината. Смесването на семената на моркови с използвано кафе ще помогне на семената да поникнат, а като бонус силният аромат на кафе може да прогони голите охлюви  и други вредители през ранните етапи от развитието на растението. Освен това смляното кафе добавя полезни хранителни вещества към почвата.

4. Наторете розите с утайка от кафе

Утайката от кафе е богата на азот и това може да промени нивото на Ph, макар и малко така, че да се стимулира развитието на растението. Друг полезен ефект, който се постига е, че се подобрява консистенцията на почвата, като се създава полезно средство за естествено наторяване в областта около растението. Също така е добре да използвате утайка от чай, за да стимулирате растежа на розите.

5. Създайте защитен пръстен около растението

Искало ли ви се е да защитите растенията си също както щитът предпазва рицаря от неприятели? Непрекъснато ли се тревожите, че плужеци могат да нападнат вашите домати или листни въшки да се заселят на марулите? Това, което може да ви помогне е използваната утайка от кафе. Като я разпръснете около растенията, ще получите евтина и органична алтернатива на пестицид.

6. Средство за предотвратяване на гъбични инфекции

Анти-гъбичните и окисляващи свойства на кафето го правят идеално средство за предотвратяване появата на патогени. Утайката от ободряващата напитка съдържа гъби и плесени, които предпазват от болести. С прости думи, естествената плесен и гъбичките в утайката на кафето могат да потискат патогенните гъбички, включително фузариум и склеротиния. Така че ако имате излишна утайка от кафе, може да подхраните с нея патладжана, доматите или други растения в градината.

7. Червеите също обичат кафето

Червеите се развиват добре в почва с кафе. Поради това експертите препоръчват тъмната суровина да се добавя към съдовете за компостиране с цел да бъдат привлечени червеите, които подпомагат процесите на разграждане на вложените материали.

8. Тонирайте с кафе дървената пейка

Ще ви предложим една наистина добра идея за оползотворяване на кафето. Ако не искате да използвате химическа боя или лак за боядисване на дървената пейка в градината, можете да използвате разтворено кафе, за да я тонирате. Така освен че ще се възползвате от липсата на неприятни химикали в индустриалните бои, пейката ще бъде оцветена по естетичен начин.

9. Подобрете цвета на хортензиите

Ако не искате вашите хортензии да останат чисто бели, може да ги направите светло сини, като сложите утайка с кафе още на ранен етап от развитието на растението. Кафето има способността да намалява pH на почвата, а цветовете на хортензията потъмняват в окислена почва.

10. Дръжте неприятелите далеч от градината

Може да държите неприятелите по растенията далеч, като насипете около растението утайка от кафе. Принципът на действие е лесен: животните имат силно обоняние и докато ароматът на кафе може да повиши вашето настроение, той има точно обратния ефект върху обонянието на котките например. За да имате още по-добри резултати, разпръснете смес от утайка от кафе и портокалови кори.

11. Смляно кафе в компоста

Компостирането с кафе е добър начин да преработите нещо, което иначе бихте изхвърлили на боклука. Лабораторни изследвания показват, че използваното смляно кафе е добър източник на фосфор, калий, магнезий и мед. Докато суровината се разгражда в почвата, от нея се отделят тези минерали.

Също така, създавайки леко кисела среда, богата на азот, тези вещества подпомагат енергичния растеж на растенията. Само не забравяйте, че ако използвате утайка от кафе в съда за компост, трябва да използвате и кафяв материал за компост, за да балансирате общото рН и текстурата.

12. Направете си спрей за листно торене

Ефикасността на листното торене не е доказана във всички случаи, но няма шанс да сбъркате, ако приложите спрей за листно приложение, направен с утайка от кафе. Допълнителен ефект е приятният аромат на кафе, който ще се носи от растението. Освен това този спрей ще държи надалеч някои неприятели по растенията. За да приготвите спрея, накиснете около половин килограм смляно кафе в пет литра вода и напръскайте растенията. Обърнете специално внимание на долната страна на листата.

13. Наторете растенията със сварено кафе

Киселолюбивите растения, някои билки, зеленчуци и т.н. ще ви се отблагодарят щедро, ако ги „почерпите“ с кафе, но само ако е прясно. Неизползваната утайка от кафе може да повиши киселинното съдържание на почвата и да я обогати с азот – микроелементът, който подпомага образуването на зелени и здрави стъбла. Използваната утайка от кафе има малък потенциал за повишаване на нивото на рН.

14. Допълнителна храна за растенията

Всеки органичен тор, който си приготвяте сами, трябва да включва първичен азотен компонент. На практика кафеените зърна са обработени семена, богати на азот. В тях се съдържа добро съотношение на въглерод-азот, което е идеално за хранене на почвата и растенията. Това ги прави ценна добавка за подхранване на плододаващи растения като домати и тиква, както и за цветята, докато са млади, препоръчват експертите.

 

ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА