Телешки суджук от Лимузин е една от иновациите, които представят учените от Института по животновъдни науки в Костинброд по време на изложението „Агра“ в Международен панаир Пловдив. Търговското наименование на деликатеса е „Вискяр“ и идва от едноименната планина, където се отглеждат животните на Института.
Месото на Лимузин е с по-фина структура на мускулните влакна и има изключителни вкусови качества. „Досега в института продавахме единствено животни живо тегло. Търсенето е много силно, правят се списъци на желаещите да закупят телета Лимузин.“, каза за „Агрозона“ доц. Иван Янчев, директор на института, който е част от Селскостопанска академия. „Бяхме любопитни какво ще се получи, като използвахме класическата технология за производство на Горнооряховския суджук по Български държавен стандарт от 1983 г. без добавки на консерванти. Никъде у нас не се прави суджук от телешко месо по този стандарт, тъй като месото се смята за меко, незряло и с малка трайност.“, допълни той.
Партньор на института в производството на месния деликатес е един от големите производители на месни продукти у нас. Месото се взима от телета до 1 годишна възраст с тегло около 450 кг. Съдържанието на протеин в суджука е 40% и само 7% мазнини.
По време на изложението суджукът се предлага на промоционална цена от 9 лв., а реалната му стойност е 15 лв.
В скоро време може да бъде осъществена идеята Селскостопанска академия да има представителен магазин в София с продуктите, които предлага, посочи още доц. Иван Янчев и допълни, че въпросът е обсъден с председателя на ССА проф. Николов.