При повечето овощни насаждения и етерично-маслени култури, обхванати от оперативното наблюдение се отчита увеличение на производството на годишна база, в границите от 2,4% (ягоди) до над два пъти (круши). Само производството на праскови и кайсии е под миналогодишното, съответно с 19,8% и 50,5%, основно в резултат от понижение на средните добиви, а при кайсиите и заради по-малкото реколтирани площи, сочат данни на МЗХГ. Към този момент продукцията от винени лозя е с 58,8% над нивото отпреди една година, а тази от десертни лозя – с 12,9%. При десертните лозя увеличението е свързано изцяло с по-ранно прибиране на реколтата, докато при винените лозя е налице и нарастване на средния добив.
Тазгодишната реколта от круши е два пъти по-голяма спрямо миналогодишната
Автор:
Георги Узунов
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.