Свива се производството на пивоварен ечемик

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

61,4% от добития през 2016 г. е пивоварен, а 38,6% – фуражен. Това става ясно от данните за белтъчно съдържание на ечемика. В сравнение с 2015 г., делът на пивоварния ечемик намалява със 7,8 процентни пункта, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

По окончателни данни качеството на продукцията от ечемик – реколта ‘2016 е добро, като показателите са близки до тези от предходната година. Средните стойности на основните качествени показатели са, както следва:

  •  съдържание на белтъчни вещества: 11,6% ± 1,2%, при 11,4% ± 1,2% за 2015 г.;
  •  хектолитрова маса: 62,2 кг/100 dm3 ± 3,3 кг/100 dm3 , при 64,5 кг/100 dm3 ± 3,1 кг/100 dm3 за 2015 г.;
  •  изравненост на партидите: 85% ± 12,2%, при 89,4% ± 6,9% за 2015 г.;
  •  влажност: 12,1% ± 1,0%, при 12,6% ± 1,0% за 2015 г.;
  •  културни примеси: 1,5% ± 1,3%, при 1,0% ± 1,1% за 2015 г;
  •  чужди примеси: 1,2% ± 1,5%, при 0,7% ± 0,7% за 2015 г.

70 % от пшеницата в страната отговаря на изискванията на търговци и преработватели, показват данни на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

 Разпределението на пшеницата по групи е, както следва:

 първа група – 0,7%, при 2,3% за 2015 г.;

 втора група – 4,2%, при 8,4% за 2015 г.;

 втора Б група – 36,3%, при 24,3% за 2015 г.;

 трета група – 58,8%, при 65% за 2015 г.

Средните стойности за страната на основните показатели, по които се

определя качествената характеристика на зърното от реколта ‘2016 са следните:

  •  съдържание на влага: 11,7% ± 0,8%, при 11,6% ± 0,9% за 2015 г.;
  •  хектолитрова маса: 77,2 kg/100 dm3 ± 3,0 kg/100 dm3, при 79,6 kg/100 dm3 ± 2,4 kg/100 dm3 за 2015 г.;
  •  добив на мокър глутен: 23,3% ± 3,9%, при 22,8% ± 3,5% за 2015 г.;
  •  отпускане на глутена: 8,4 мм ± 2,2 мм, при 8,0 мм ± 2,9 мм за 2015 г.;
  •  число на хлебопекарна сила: 50,9 усл. ед. ± 6,4 усл. ед., при 51,3 усл. ед. ± 8,2 усл. ед. за 2015 г.;
  •  съдържание на протеин: 11,7% с.в. ± 2,6% с.в., при 11,4% с.в. ± 1,3% с.в. за
  • 2015 г.;
  •  число на падане: 376,7 сек. ± 49,5 сек., при 299,7 сек. ± 61,8 сек. за 2015 г.;

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА