61,4% от добития през 2016 г. е пивоварен, а 38,6% – фуражен. Това става ясно от данните за белтъчно съдържание на ечемика. В сравнение с 2015 г., делът на пивоварния ечемик намалява със 7,8 процентни пункта, съобщават от Министерството на земеделието и храните.
По окончателни данни качеството на продукцията от ечемик – реколта ‘2016 е добро, като показателите са близки до тези от предходната година. Средните стойности на основните качествени показатели са, както следва:
- съдържание на белтъчни вещества: 11,6% ± 1,2%, при 11,4% ± 1,2% за 2015 г.;
- хектолитрова маса: 62,2 кг/100 dm3 ± 3,3 кг/100 dm3 , при 64,5 кг/100 dm3 ± 3,1 кг/100 dm3 за 2015 г.;
- изравненост на партидите: 85% ± 12,2%, при 89,4% ± 6,9% за 2015 г.;
- влажност: 12,1% ± 1,0%, при 12,6% ± 1,0% за 2015 г.;
- културни примеси: 1,5% ± 1,3%, при 1,0% ± 1,1% за 2015 г;
- чужди примеси: 1,2% ± 1,5%, при 0,7% ± 0,7% за 2015 г.
70 % от пшеницата в страната отговаря на изискванията на търговци и преработватели, показват данни на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).
Разпределението на пшеницата по групи е, както следва:
първа група – 0,7%, при 2,3% за 2015 г.;
втора група – 4,2%, при 8,4% за 2015 г.;
втора Б група – 36,3%, при 24,3% за 2015 г.;
трета група – 58,8%, при 65% за 2015 г.
Средните стойности за страната на основните показатели, по които се
определя качествената характеристика на зърното от реколта ‘2016 са следните:
- съдържание на влага: 11,7% ± 0,8%, при 11,6% ± 0,9% за 2015 г.;
- хектолитрова маса: 77,2 kg/100 dm3 ± 3,0 kg/100 dm3, при 79,6 kg/100 dm3 ± 2,4 kg/100 dm3 за 2015 г.;
- добив на мокър глутен: 23,3% ± 3,9%, при 22,8% ± 3,5% за 2015 г.;
- отпускане на глутена: 8,4 мм ± 2,2 мм, при 8,0 мм ± 2,9 мм за 2015 г.;
- число на хлебопекарна сила: 50,9 усл. ед. ± 6,4 усл. ед., при 51,3 усл. ед. ± 8,2 усл. ед. за 2015 г.;
- съдържание на протеин: 11,7% с.в. ± 2,6% с.в., при 11,4% с.в. ± 1,3% с.в. за
- 2015 г.;
- число на падане: 376,7 сек. ± 49,5 сек., при 299,7 сек. ± 61,8 сек. за 2015 г.;