Свинското поскъпва заради АЧС до 50%

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Оцеляването на сектора вече е под въпрос, казват експерти

Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на цените на свинското месо в България, съобщават от Асоциацията за защита на потребителите. „В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата“, заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски. Данните на организацията сочат, че за седмица килограм от свинската мръвка вече се е увеличила с 19 стотинки в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7,60 лв. за кг, която се е повишила със 7% спрямо предходния месец. „Като намалее броят на животните в страната, нормално е да има по-високи цени, защото ще се наложи внос“, коментира той.

 

Цените навън

И на международните пазари свинското месо поскъпва през последните месеци заради АЧС в Азия. Цената на суровината на световните пазари вече регистрира 30% ръст през пролетта. Анализ на Асоциацията за защита на потребителите сочи, че в Германия скокът при свинското е 25% – от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло, в Испания – с 28% – от 1,04 до 1,33 евро на кг, а в Холандия цената се е повишила с 27% – до 1,77 евро. Прогнозира се през втората половина от годината да има ново повишение.

Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС. Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос.

 

Ще се ликвидира бизнеса

„Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време“, каза Пейо Майорски. „Има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата. По данни на Българската агенция за безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.“

Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018 г. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. прасета, добавят от Асоциацията за защита на потребителите.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА