Световното производство на картофи намалява

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Азия продължава да произвежда повече от половината от картофите в света

По предварителни данни световното производство на картофи през 2022 г. е намаляло с 6% до 354,3 млн. тона поради намаляване на площите и неблагоприятни климатични условия. Това съобщи Френският междупрофесионален комитет по картофите (CNIPT), позовавайки се на данни на ФАО, пише  FreshPlaza.

Според последните данни, публикувани от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), които са включени в доклада „Световни пазари на картофи“, през 2021 г. в света е произведено рекордно количество картофи – 376,1 милиона тона.

„Площите, предназначени за отглеждане на картофи по света, се увеличиха със 7,4% до 18 милиона хектара, което е най-високото ниво от 2013 г. насам. Най-голямо увеличение е регистрирано в Азия, където площта се е увеличила с 15% до 10,3 милиона хектара. Според оценки площта в Европа е намаляла с 3,5% до 4,3 млн. хектара. Добивите са паднали във всички големи производствени региони с изключение на Океания.”

Азия продължава да произвежда повече от половината от картофите в света, като производството се увеличава с 15,3% до 197,5 млн. т. Китай е произвел 94,4 млн. т, Индия — 54,2 млн. т. Европа е вторият по големина производител регион с обем от 102,5 млн. т , което е с 3,8% по-малко от предходната година. Следва Африка с 28 милиона тона“, се казва в доклада.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА