Шведски студент от Лундския университет създаде пластмаса на базата на картофено нишесте. Благодарение на своето изобретение, изследователят е кандидат за престижната награда “Джеймс Дайсън”. При търсене на решение за пластмасовите материали за еднократна употреба, където отправната точка е несъответствието между времето на използването и изработването на пластмасови изделия и периодът на разпадането им.
В този процес студент от университета в Лунд следва класическия научен метод на “опит и грешка”. “Първоначално в моя биоразградим термопластичен проект реших да използвам водорасли. Нагрявах ги, но резултатът беше само изпечени водорасли.”, казва студентът. След това младият учен започва да смесва водораслите с картофено нишесте. Малка част от тази течност падна на пода. Когато се изсуши, образувала филм. Затова решава да се съсредоточи върху този процес.
Резултатът е картофена пластмаса. Това е биоразградим материал. Може да се използва, за да се направи всяка стока, която обикновено се изработва от пластмаса за еднократна употреба, от сламки до прибори за хранене. След 2 месеца картофената пластмаса се превръща в компост.
Картофената пластмаса е направена от картофено нишесте и вода. И двата компонента се смесват и нагряват, докато течността се сгъсти. След това сместа се излива в калъпи и се излага на топлина, докато се втвърди и изсъхне. “Този материал е термопластичен. Това означава, че може да бъде моделирана под въздействието на топлина и влажност. Изобретението отваря многобройни възможности за проектиране.