Стигахме 50% от средната консумация на риба в Европа

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

Българите свикнаха да консумират риба и нейното търсене на пазара ще продължава да расте. Според Евростат продажбата й у нас е 20 евро на човек, при 110 евро средно в Европейски съюз, но ние имаме над два пъти по-ниски цени на рибата, така че картината е по-различна. Това заяви за в. „Черно море” д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море.

По неговите думи, за да получим по-точна представа за потреблението на риба у нас, трябва да прибавим и растящото търсене на рибни продукти, включително на хайвер и миди. Увеличават се и ресторантите, които предлагат в менюто си морски деликатеси, като някои имат по цял рибен ден. Така че реално вече стигаме поне половината от средната консумация в Европа.

Това не е малко, като се има предвид, че повечето европейски страни са морски, със стари традиции и възможности за консумация на риба (особено средиземноморските). После там почти всички големи градове са разположени по крайбрежието, докато у нас само два (Варна и Бургас) са на Черно море.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама