Стартира 20-тото издание на международното пчеларско изложение в Плевен

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

До края на февруари ще станат ясни резултатите от проверката за нерегламентирано използване на препарати за растителна защита, заяви зам. министър Неделков по време на откриването на изложението

Двадесетото издание на международното изложение-договаряне “Пчеларство – Плевен 2023” стартира днес. Настоящото двадесето издание събра за участие повече от сто фирми.

По време на форума ще бъдат показани специализирано оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни лаборатории, лицензирани производители на майки и отводки, пчелни продукти и техни производни, специализирана литература и други. Сред акцентите в програмата е откриване на Академия по пчеларство, съобщават организаторите от “Партнерс експо” ООД и Областния пчеларски съюз.

Пчеларският форум ще продължи до 12 февруари, неделя, когато ще бъдат връчени награди на фирми-участници в различни категории. Ще бъдат отличени и творци, изпратили свои снимки и рисунки в двата тематични творчески конкурса, които се организират в рамките на изложението.

“С удовлетворение за тези 20 години можем да кажем, че по-голямата част от фирмите, които участват сега, са наши партньори още от първото издание на изложението. Това е един показател за интереса към събитието, за това, че то се превърна в център за обмяна на знания и информация между пчеларите и за търговска дейност”, каза Лъчезар Табаков, съуправител на “Партнерс експо” ООД, което заедно с Областния пчеларски съюз е организатор на изложението, предаде БТА.

“Пчеларството у нас през последните години чувствително промени своя облик като от дейност, осигуряваща алтернативна заетост на населението в селските райони, се превърна в динамично развиващ се подсектор на българското земеделие с експортна ориентация и имидж”, заяви заместник-министър доц. Крум Неделков

Предвидена е и програма с лекции по актуални за пчеларите теми

По време на пчеларския форум ще бъдат показани специализирано оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни лаборатории, лицензирани производители на майки и отводки, пчелни продукти и техни производи, специализирана литература и други. Сред акцентите в програмата е откриване на Академия по пчеларство. Предвидена е и програма с лекции по актуални за пчеларите теми.

В рамките на изложението, в съботния ден от Гората.бг ще раздадат 30 000 медоносни дръвчета

“Така заедно ще помогнем на пчелите и пчеларите и ще се доближим до целта ни от 3 милиона дървета в България. Ще направим Плевен и България по-зелени, красиви и чисти”, казват организаторите на инициативата.

Възложил съм масирани проверки за нерегламентирано използване на препарати за растителна защита. Резултатите от тях ще бъдат обобщени в доклад, който ще бъде готов до края на февруари. Това съобщи днес в Плевен заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков.

Той посочи, че са постъпвали сигнали от пчелари за нерегламентирано използване на препарати за растителна защита през миналата година, включително и от област Плевен, като проверките са установили нарушения, издадени са актове и са налагани глоби.

Финансово подпомагане на пчеларите

Той добави, че секторът бе подкрепен миналата година с допълнителни близо осем милиона за преодоляване на последиците от негативното икономическо въздействие на КОВИД-19, като помощта за пчелно семейство достигна 13 лв.

“Заради усложнената външнополитическа обстановка, свързана с войната на Украйна, бе отпусната допълнителна финансова помощ от 24 лв на пчелно семейство. Секторът ще бъде включен за подкрепа и в подмярка 22.1 за извънредно подпомагане на земеделските стопани, особено засегнати от военните действия в Украйна. Средствата ще се предоставят през 2023 г.”, каза още зам.-министърът.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА