25% от бизнесоператорите в общините ползват нелегално знака за качество
От началото на 2020 г. хлебопроизводителите вече ще предлагат на пазара шест вида хляб по утвърден стандарт „България”, съобщи за „Агрозона” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. От сектора вече въведоха в производство стандарти по бял, типов, и хляб „Добруджа”. Утвърдени са и стандартите и при ръжен, ръжено-пшеничен и пълнозърнест пшеничен хляб, потвърдиха от Българската агенция по безопасност на храните. „Очакваме, че в началото на 2020 г колегите ще успеят да отговорят на изискванията на стандарта и ще започнат да предлагат в магазините хлябовете от тези групи, които имат своето гарантирано качество”, допълни Мариана Кукушева. Тези хлябове носят печата за качество на бранша. Те не съдържат никакви консерванти и добавки. Техните рецептури са прости – съдържат брашно, квас или мая, щипка сол за стабилизатор на химичните процеси и вода.
Не са малко и бизнесоператорите, които не спазват законодателните изисквания и в момента текат тежки прокурорски преписки към тях. „В 25% от общините в България бизнесоператорите са произвеждали хляба и са нелегални ползватели на утвърдения стандарт „България” и те ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона”, каза още Кукушева.
„Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите сме собственици на марката и след сигнали сме длъжни да пазим от една страна своята собственост, да търсим изсветляване на сектора, да се грижим за здравето и интересите на нашите деца и да направим така, че стандартите да станат масови. Когато са масови, цената ще падне, а в момента по-скоро се произвеждат бутикови количества, затова разходите са по-големи, затова и цената е по-голяма. Забелязвам на пазара, че цените на хляба по утвърден стандарт „България”, както и на брашното по този стандарт, не са с чувтвителна разлика, може би с около 10-12%.”, заключи Мариана Кукушева.