Традиционната средиземноморска диета от плодове, зеленчуци, ядки, вино и риба може да поддържа мозъка в добро състояние при напредване на възрастта. Изследователи са наблюдавали шотландци на средна възраст 73 г., които са заявили, че се придържат към средиземноморския начин на хранене. За три години обемът на мозъка им бил намалял значително по-малко от този на техни връстници с различно меню, съобщава foodnavigator.com. Месото в храненето на изследваната група било основно от риба, а мазнините – от ядки и зехтин, като употребата на други меса и млечни продукти била ниска до умерена. Не може обаче да се правят заключения за ефекта от консумацията на риба и месо сами по себе си, понеже става дума за стил на хранене. Така резултатите се отнасят за средиземноморската диета като цяло.
Проучването е обхванало 1000 човека със съпоставими образование и когнитивни способности.
Преди три десетилетия било констатирано, че хора, които консумират предимно плодове, зеленчуци, риба, зехтин и ядки имат и по-ниско ниво на заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система.