Спада конкурентоспособността в млечния сектор

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Продължава да се понижава конкурентоспособността в млечния сектор у нас. Това показва изследване на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Преди 10 години, Обобщеният индекс на конкурентоспособността е
около 0,6, което се квалифицира като висока конкурентоспособност на човек от населението, докато през 2018 и 2019 г. се очакват равнища около 0,5. Това се обяснява с продължаващия спад в производството, уточняват експертите от САРА.
По данни на МЗГХ, през 2018 г., биологичното производство при млечното животновъдство продължава да заема малък дял. Говедата отглеждани по биологичен начин се увеличават с 959 глави до 11 359 , докато овцете намаляват с 2 323 глави до 23 636, което е продължение на тенденция от 2017 г. Произведени по биологичен път са: 5 280 т сурово мляко; 5,7 т сметана; 10,5 т масло и 244 т сирене.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама