Спад в производство на говеждо и пилешко от началото на 2021 г., отчитат кланици

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През първите пет месеца на 2021 г. в кланиците са произведени 2,3 хил. тона говеждо и телешко месо спрямо 2,4 хил. тона през същите месеци на преходната година (-4,7%). Причината за отчетения спад е намалението на производството на месо от телета до 1 г. (-22%) и от юници и крави (-11%). Това се посочва в бюлетина на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Цените на едро на говеждото и телешко месо се понижиха през м.юни до 4049 лв./тон кланично тегло, което е с 6,7% под равнището на предходния месец и с 18,9% по-ниско от миналогодишното ниво. Като цяло цените на говеждото месо ще се повишават, следвайки натиска от увеличените разходи за отглеждане и растящите вносни цени.

Намелено производство на бройлери и патици

Произведеното месо от бройлери в промишлени условия до м.май 2021 г. е в размер на 34,9 хил. тона, което е по-малко от количеството, отчетено през същия период на 2020 г. Намалението при производството на месо от патици е още по- значително – с 4,5 хил. тона. Ценовите нива на пилешкото вероятно ще превишат равнищата от 3100-3200 лв/т. към края на годината..

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама