Смокинята – най-модерната здравословна храна за 2018 г.

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Смокинята ще бъде най-модерната здравословна храна за 2018 г. Това каза Крис Милингтън, председателят на водеща швейцарска компания. “Смокинята става все по-популярна сред потребителите и продуктите с този вкус са увеличили продажбите си с повече от 80% между 2012 и 2016 г.”, заяви лидерът в дизайна на аромати за хранителната промишленост Firmenich. Фирмата избра плодът Ficus carica  вкус на годината за 2018г. Както Агрозона писа по-рано, тази година лилавите плодове са на мода. 

Плодът е с богато съдържание на фибри, витамини K, B и минерали като фосфор, калций, желязо и магнезий. Смокините са добро лечебно средство при сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци. Желязото и манганът в смокинята са полезни при анемия. Смокинята действа и леко слабително. Чудесно пасва с овесени ядки и семена за сутрешната закуска. Често се използва при диети.

Освен че вкусът й е актуален, смокинята стана и модерна за все повече фотографии. Тя стои добре като декорация на ястието ни, като част от салатата, основното и десертът. “Това е нещо уникално”, казва Милингтън. Освен пресните плодчета, не бива да се забравят и сухите смокини. Те запазват голяма част от свойствата си, но са доста по-калорични, пише freshplaza. Не трябва да се прекалява с каквито и да било сушени плодове, защото те имат в пъти повече захар от пресните. При сушените смокини това количество е 6 пъти повече от пресните.

Обикновената смокиня е дърво или храст, разпространено в Средния Изток и цялото Северно и Южно Средиземноморие. Успешно вирее и в България, като предпочита по-топлите региони. Растението не е взискателно към условията на средата, издържа на горещини и бедни почви, което го прави лесно за отглеждане.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама