Слави Трифонов, НСГБ: Стачката на фермерите в Гърция не може да окаже особено влияние на пазара с плодове и зеленчуци у нас

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Стачката на фермерите в Гърция не може да окаже особено влияние на пазара на плодове и зеленчуци, защото на българския пазар те са преобладаващо внос от Турция. Това казва Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ) в интервю за БТА.

По думите му продуктите, които се внасят в България от Гърция, са преобладаващо доматите и прасковите през лятото. Когато са предназначени за преработка, за тези два продукта се отпуска специфична и много висока субсидия, каквато България не е успяла да договори по време на преговорите по глава “Земеделие” при присъединяването си към ЕС, казва Трифонов. Освен това по негова информация предназначените за преработка гръцки домати и прасковите нелегално се пускат на пазара за прясна консумация. От Гърция се внасят също дини и пъпеши. Другите плодове и зеленчуци по пазарите и в търговските вериги са основно от Турция, отбелязва Трифонов, като допълва, че турският внос е основно нелегален.

Според председателят на съюза на градинарите българският пазар на плодове и зеленчуци няма нищо общо с организацията на европейския. Хармонизацията е разписана, но поднормативната уредба е под всякаква критика, например наредбата за контрол и съответствие на качеството, която има много голямо значение. От съюза настояват Министерството на земеделието и храните да осъвремени тази наредба, за да не продължи българският пазар да се развива като разграден двор.

Трифонов посочи още, че в резултат на липсата на ясни правила напоследък се забелязва сериозно влошаване на качеството на плодовете и зеленчуците по супермаркетите. На тържището в Солун например, за да продаде продукцията си един производител трябва да покаже цели 11 документа, преди това не може да отвори вратата на обекта си, отбелязва председателят.

Производителите на плодове и зеленчуци се оплакват и от субсидията за сектора. През 2015 г. за животновъдството, и то само за млечното, са отделени 326 млн. лева субсидии, а за сектор “Плодове и зеленчуци” – 2 млн. лева. “Животновъдите са субсидирани от 30 до 50% от себестойността на продукцията си. За сравнение при нас субсидията е около 2-3%”, дава за пример Трифонов.

Търговските вериги могат много да помогнат за развитието на българското зеленчуко- и плодопроизводство, смята председателят на съюза на градинарите. За тази цел от организацията предлагат да се въведат критерии за пресни плодове и зеленчуци, които да стигат до пазара до 48 часа от добиването им. Реалността в момента обаче показва, че 95% от плодовете и зеленчуците в големите търговски вериги са вносни, отбелязва Трифонов.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама