Слабеем и хубавеем с ябълков оцет

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Натуралният ябълков оцет от столетия се ползва в кулинарията както у нас, така и по света. Продуктът постепенно обаче излиза от приложението си само в кухнята. Освен че е прекрасен и нискокалоричен дресинг за салатата,  в същото време той има благоприятно въздействие върху организма и затова намира широко приложение в грижата за здравето и красотата.

Според изследвания ябълковият оцет има способността да понижава нивата на кръвната захар и така да допринася в борбата с диабета. Той има антибактериални свойства, ето защо не е случаен фактът, че се използва за консервиране на храна. Той потиска развитието на бактерии.

Ябълковият оцет се свързва и със загуба на тегло. Проучвания са показали, че той води до повишено ниво на ситост и съответно прием на по-малко калории при хранене, което от своя страна в по-дългосрочен план води до понижаване на теглото.

Според изследвания, направени върху плъхове, оцетът от ябълки понижава нивото на холестерол и триглицериди и с това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания – един от основните фактори за преждевременна смъртност в нашето съвремие. Резултатите върху хора в тази посока тепърва трябва да бъдат потвърждавани.

Ако погледнем в народната медицина, също ще открием приложение на ябълковия оцет. Бабите ни са го използвали при лечение на гъбички на краката и ноктите. Твърди се още, че оцетът има добро влияние и върху акне.

За хората с афинитет към грижата за външния вид е известно, че косата, изплакната с разтвор от една част оцет и една част вода, става жизнена и бляскава. За целта след като полеете косата, изчакайте няколко минути, преди да изплакнете.

Обърнете внимание, че преди да решите да приложите ябълковия оцет като добавка към грижата за здравето си, е необходимо да се посъветвате с лекар.

 

ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА