Сивото гниене не прощава на зеле и карфиол

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Предварително вземете мерки срещу напукването на главите

За сиво гниене говорим най-често, когато става въпрос за ягоди и грозде. От гъбичката причинител (Botrytis cinerea) страдат обаче и много други растения. Зелето и карфиолът не правят изключение. В по-ранни фази от развитието им болестта може да се види като сиво-бял налеп, обикновено от долната страна на листата. По-късно, когато се оформят зелките на полето или по време на съхранението им в прясно състояние, най-напред се виждат по покривните листа кафяви напетнявания. Не след дълго нападнатите листа се покриват с пепеляво-сив пухест налеп. Същият налеп може да се види и по напуканите зелки.

Болестотворната гъбичка обикновено навлиза в листата на зелето през механични повреди, както и при рани, причинени от насекоми и други неприятели. В ранни фази може все пак да се употребят фунгициди, но в края на вегетацията и след прибирането, когато най-често се развива болестта, тяхното приложение става невъзможно. Затова от много голямо значение е да не се допусне напукване на зелки. Най-честата причина за напукването е поливката или обилният дъжд след допуснато засушаване. Затова почвата трябва да се поддържа винаги нормално влажна. При манипулацията на зелките, които ще се съхраняват в прясно състояние, трябва да се внимава покривните листа да не се нараняват със силен натиск на пръстите или с инструментите за работа.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама