Шеф Мануеле Презенти: Българите предпочитат алкохолни сладоледи

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Шеф Мануеле Презенти гостува за няколко дни в България и представи рецепти за производство на натурален сладолед. За „Агрозона“ той показа как прави вкус със Бурата (тип моцарела) – една от рецептите за сладолед, които сам е подобрил и разработил.

Шеф Мануеле Презенти, моля представете се на нашите читатели.

Идвам от Тоскана, Италия. Собственик съм на Gelato Naturale Academy и бях поканен в България, за да приготвя сладоледи и други сладки изкушения по поръчка на участници в социалните мрежи. Аз съм второ поколение производители на сладолед. Моето семейство има магазин за сладолед от 1976 г.

Какво означава бурата?

Бурата е типично италианско сирене. На българска почва ние използваме краве мляко от породата Джерсей мляко директно от фермата в пловдивското село Розино. Смятам, че вкусът е много интересен, защото този кремообразен, студен десерт съчетава сладко и солено.

Какви други рецепти приготвихте заедно със своите възпитаници в България?

Заедно с моите ученици в България приготвихме сорбе ананас, череши и джин с ментово желе, сладолед с карамелизирани пуканки и ремикс на канатица и чийзкейк.

Известен сте с това, че обичате да експериментирате с вкусовете на сладоледите. Какъв е любимият Ви вкус?

Обичам да приготвям песто с босилек и пармезан, въпреки че много хора не го харесват, защото не е класически вкус. Правил съм и сладолед с люти чушки, сладолед бял шоколад и шафран.

Какви вкусове предпочитат българите?

Българите предпочитат традиционни вкусове – плодове и сорбета, обичат също сладоледите с вкус на сирене.

Разкажете ни малко за традицията за производство на сладолед в Тоскана.

В нашата провинция Гросето в Тоскана използваме много сирене в десертите, като най-често това е сиренето рикота.

Основател сте на Gelato Naturale Academy, как обучавате своите възпитаници?

Имаме различни курсове, от начинаещи до майстори. Хора от целия свят посещават нашите часове, за да научат как балансираме съставките в натуралния сладолед. Използваме единствено природни продукти, без индустриални ароматизатори и химически вещества. Класовете ни са от максимум 8 души, защото целта ни е да преподаваме добре по всяка тема.

Какво ново Ви предстои през лятото?

Моя възпитаничка планира да отвори магазин за сладолед в Лисабон и аз ще бъда там за откриването.

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА