Северните черноморски държави остават ключови износители на житни култури

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Въпреки политическата нестабилност в държавите северно от Черно море, те ще останат ключови доставчици на пшеница за азиатския пазар, като специално износът на царевица ще продължава да се увеличава и ще се разпростре извън региона. Това каза пред Agra Europe Даниел Хофстад, консултант по рисков мениджмънт за региона на Черно море в FC Stone. През последните години страните от Черноморския регион увеличиха износа си към Азия, особено Япония и Корея благодарение на успешна година на добра реколта, обясни той.

През стопанската 2013/14 г. 80% от царевицата от черноморските страни идва от азиатските вносители Япония и Корея, като първата внася 960 000 тона, а Корея внася 2.4 млн. тона. За периода юли-декември тази година азиатските държави са внесли 5.9 млн. тона зърно, 2.07 млн. тона пшеница, 3.78 млн. тона царевица  и 51 060 тона ечемик.

Според Хофстад през сезон 2014/15 г. производството на царевица от страните в черноморския регион ще се повиши с 9.7% до 57 млн. тона в сравнение с предходния сезон. Износът ще се увеличи до 13.6% до 32 млн. тона, докато производството на пшеницата ще спадне с 3.6% и износът ще падне с 5%.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА