Семейна козеферма доставя сирене до вратата на клиента

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Фамилия Георгиеви успява да построи мини-мандра и да преработва млякото от 200 животни от автохтонна порода

Изложението АГРА в Пловдив винаги дава поводи за срещи с много интересни и вдъхновяващи земеделски производители. Тази година, панаирът ни запозна с Юлиан Георгиев, млад производител от град Костенец, който ни посреща на щанда с усмивка и поднос за дегустация на два вида козе сирене – прясно и узряло и ни разказва за семейната ферма, в която всички работят заедно и си помагат.

Фермата на Юлиан и семейството му се намира само на 70 км югоизточно от София, разположена в сборното място на два планински масива на територията на град Костенец. Стартирайки с едва 15 животни преди 10 години, размерът на стадото постепенно се увеличава. Днес стопанството се състои от близо 200 кози от местна автохтонна порода, като до края на годината се очаква броят им да се увеличи още.

През 2019 г., Юлиан и семейството му предприемат още една важна за всеки земеделски производител крачка, а именно затваряне на цикъла на производство и изграждане на собствена мини-мандра по Наредба 26.

„Винаги сме се ръководили от това да бъдем независими спрямо производство на храната за животните и фуражите, а след това и за преработката на самото мляко. В нашия район това е трудно, тъй като няма мандра, която да изкупува млякото и затова решихме ние да изградим собствена мандра, с която да затворим цикъла и да предлагаме продукта при по-широк спектър. Мандрата е изградена изцяло със собствени средства“, разказва Юлиан в интервю за А ЗОНА.

Семейството разполага с малко пасища и фуражите, необходими за изхранването на животните, като люцерна, сено, пшеница и царевица, произвеждат сами.

Работната ръка е проблем и в стопанството на Юлиан

„Най-големите предизвикателства като цяло, не само в животновъдството, а в целия земеделски сектор, е липсата на работна ръка. Ние сме малко стопанство, но не можем да се справяме сами, необходими са ни хора. Животните се отглеждат свободно пасищно, пасат билки и треви, не са затворени във фермата, но е необходимо с тях да има пастир, който да ги пази и наглежда, както от набези на диви животни, така и от други неприятели“, коментира още той.

„В момента моят баща и моята сестра ръководят мандрата. Баща ми произвежда сиренето, той е водещата фигура в производството. Не можем един без друг, всички си помагаме“, допълва Юлиан.

„Реализираме продукцията си пряко. Сирене и мляко могат да бъдат закупени директно от мандрата. Работим и със заявки. Събираме поръчки през седмицата от клиенти от цялата страна и ги разкарваме лично до адреси. Все още нямаме собствен магазин, надявам се един ден да стигнем и до там“, заяви младият фермер.

Юлиан и семейството му са пример за малките български производители, които въпреки всички трудности и предизвикателства отдават времето и сърцето си, за да запазят един традиционен поминък и да изхранват с честен труд семействата си.

Какъв е производственият капацитет на мандрата, как протича процесът по зреене на сиренето, както и какви са ползите от консумацията на козе сирене може да откриете в новия брой на списание А ЗОНА, което съвсем скоро ще бъде достъпно онлайн.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА