Сбъдването на мечтата за цифровото земеделие в ЕС трябва да изчака

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Само 30% от жителите на селските райони имат достъп до интернет, повечето стопани нямат средства за внедряването на новости

Създаването на дигитално пространство за отворени данни за фермите протича трудно в Европейския съюз. Европейските фермери обикновено не са склонни да споделят цифрови данни безплатно, както и да инвестират в скъпи цифрови технологии за прецизно земеделие, показва практиката. Как обаче фермерите ще направят стъпката напред?

Представители на Европейската комисия търсят аргументи, за да убедят фермерите да инвестират по-активно в иновативни разработки в цифровия агро-индустриален комплекс. Например на европейските фермери беше предложено да си сътрудничат за закупуване на цифрови технологии, но защо им е необходимо, ако няма достъп до бърз интернет?, пише порталът EURACTIV.

 

Решение на две задачи едновременно

Според представители на Европейската комисия дигиталните технологии могат да помогнат на селското стопанство да реши „двойната задача“ за екологизиране на сектора и осигуряване на продоволствена сигурност. Но три проблема пречат на широкото навлизане на цифровите технологии: прекалено високите инвестиционни разходи за закупуване на цифрови технологии, лошият интернет в селските райони и отношението на самите фермери, които очевидно се стремят не към увеличаване, а към намаляване на разходите.подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, Agrozona.bg

Според Гаел Марион, ръководител на отдел „Устойчивост на околната среда“ в Службата по земеделие на Европейската комисия (DG AGRI), цифровите технологии са в основата на прецизното земеделие, което получава все по-голямо внимание през последните години като начин за оптимизиране на използването на селскостопански суровини, като напр. пестициди, торове или вода.

„Аграрният сектор е изправен пред двойно предизвикателство. Първо, необходимостта от екологичен преход, който защитава природните ресурси и се бори с изменението на климата, и второ, необходимостта от продължаване на производството на храни. Прецизното земеделие е ключът към това двойно предизвикателство“, обяснява тя.

 

Дигиталните технологии са от полза за стопаните

Европейският депутат Франц Богович, производител на ябълки, похвали цифровизацията на агропромишления комплекс. Например, дигиталните технологии могат да предскажат болести по растенията въз основа на метеорологичните условия и по този начин да прогнозират третирането само в точното време. Подобни цифрови инструменти са подходящи и за напояване, като намаляват ненужната консумация на вода и правят напояването по-ефективно.

 

Само 30% имат достъп до интернет

Но въпреки постоянно изтъкваните предимства, широкото приемане на методите за прецизно земеделие в Европейския съюз все още са изправени пред сериозни пречки. За да използвате интелигентни технологии, на първо място е необходима висококачествена интернет връзка.

Според доклад от 2022 г. на асоциацията на оптичната индустрия FFTH Council Europe до септември 2021 г. само 30% от жителите на селските райони са имали достъп до пълна оптична връзка, в сравнение с почти половината от всички домакинства.

Въпреки че това дигитално разделение намалява, свързаността остава „основно предизвикателство“, каза Марион, добавяйки, че Комисията се надява да се справи с проблема с финансираната от ЕС програма Механизъм за свързване на Европа, насочена към изграждане на цифрова и телекомуникационна инфраструктура, наред с други неща. общи за всички страни членки.

Освен подобряването на интернет свързаността, високите инвестиционни разходи, необходими за придобиване на много решения за прецизно земеделие, са извън обсега на малките ферми и покани малките и средни фермери да се обединят, за да закупят съвременни цифрови технологии. Според мерките на ОСП се предвиждат средства за проекти за сътрудничество между изследователи, консултанти и фермери и за програми за обучение, както и да се осигури общо пространство за селскостопански данни като част от Европейската стратегия за данни. Стопаните обаче са скептично настроени относно споделянето без условия на данни за фермите си и мнозина са загрижени, че това може да има повече отрицателни последици, отколкото ползи.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА