Съветът на министрите на земеделието обсъжда предстоящите промени в ОСП

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

В поредната серия разговори на високо равнище, която се провежда на 14 и 15 май в Брюксел за бъдещето на Общата селскостопанска политика участва министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. На заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство министрите от държавите-членки дискутират предвижданите промени в ОСП, като се очаква да бъде проведен „ориентационен дебат” по предложенията за регламенти за директните плащания, за развитие на селските райони и за хоризонтален регламент, който е част от пакета за реформа на ОСП от гледна точка на екологизирането й. В рамките на дебата държавите-членки ще представят своите позиции относно бъдещите „зелени” дейности, които ще трябва да се прилагат от всички земеделски производители.

Темите включват приоритетните предложения за изменения в предложението на Комисията, с цел да се въведе гъвкавостта, която държавите-членки изискват за изпълнение на „зелените” цели. Другият основен пункт за дискусия обхваща възможните допълнителни мерки и гъвкавост, особено по отношение на екологично насочените площи, като се спазват целите за постигане на екологични ползи, повишаване качеството на почвите, водите и ландшафта и допринасяне за смекчаване на измененията на климата и приспособяването към тях.

На заседанието са предвидени още разговори в областта на рибарството, като се очаква също провеждане на ориентационен дебат по предложенията за регламенти по Общата политика в областта на рибарството и Европейския фонд за морско дело и рибарство. По време на съвета, Комисията ще представи и информация за резултатите от проведената в Залцбург конференция относно бъдещето на аквакултурите, а делегацията на Швеция е представила искане, свързано с прилагането на общото изискване за зашеметяване на животните преди умъртвяване.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама