Водещи американски компании, занимаващи се с разработване на технологии за производство на изкуствени меса, очакват тази година да въведат продукта на пазара. Това съобщават от “Washington post”.
“Тестовото месо”, въпреки малко страшното име, всъщност няма да се различава от обичайното, твърдят неговите създатели. Единствената разлика е, че вместо да се отглеждат селскостопански животни, които след това са „позволени за месо“, месният продукт веднага ще се отглежда в лаборатория. С други думи, точно в завода в специална хранителна среда, ще бъде възможно да се „отглежда“ говеждо месо. То ще бъде точно същото като в истинското месо, мускулната тъкан, която обаче никога не е била част от жив организъм. По вид и вкус разликата също не е забележима, убедени са разработчиците. Технологията ще позволи да се намали цялата производствена верига само на един етап – „отглеждането“ на крайния продукт, което всъщност ще направи ненужното отглеждане на животни, производството на селскостопански фураж, кланица и др.
“Ако тази идея се изпълни поне частично, тя ще бъде един от най-значимите технологични пробиви на нашия век,” казва Кристофър Гастератос, основател на нестопанската организация Cellular Agriculture Society (Общество на клетъчното земеделие), който финансира изследвания в тази област.
Сериозността на тези намерения се доказва от факта, че американските регулаторни агенции от тази година ще издават специални нормативни документи, определящи правилата за производството на такива продукти. В същото време компаниите планират да започнат промишлено производство на “алтернативно месо”, а първите “клетъчни бургери” ще започнат да пристигат по рафтовете на американските магазини през 2019 г.