САЩ: Шпионски сателит помага в борбата с нелегалния риболов

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Делът на незаконния риболов в света е 30% и това от години е трън в очите на малките нации, които нямат достатъчно ресурси, за да наблюдават своите води. Скоро това може да се промени със сателитната технология Global Fishing Watch, която засича нелегални риболовни кораби и може да се използва от всеки човек, който ползва компютър с достъп до интернет.

leonardo-di-kaprio
Леонардо ди Каприо

Технологията има капацитет да наблюдава над 35 00 плавателни съда, като използва обществено достъпна информация. Тя може да бъде полезна както за правителствата, така и за журналистите и гражданите, които имат интерес да наблюдават движението на плавателни съдове. Този лесен достъп позволява на всяка държава да наблюдава как се използват нейните природни ресурси и да регистрира нелегалната дейност.

Актьорът и застъпник за защитата на околната среда Леонардо ди Каприо представи технологията по време на пресконференция във Вашингтон. Трябва да намерим начин да наблюдаваме риболова, а това е много трудно в огромни океани с ограничени ресурси. Опитваме се да създадем отчетност в области, в които има съвсем малко информация, коментира държавният секретар на САЩ Джон Кери пред The Washington Post.

land
Системата е създадена с помощта на Google Earth Outreach

Технологията е разработена от организацията за защита на околната среда SkyTruth, неправителствената организация Oceana и . Природозащитниците са я изпробвали през последните две години, като на ден са регистрирани между 10 000 и 20 000 плавателни съда. Практиката обаче показва, че системата не е перфектна, защото може автоматично да изключи системите за следене на някои кораби. От друга страна тя вече е донесла 1 млн. щ.д. приход за местното население кирибати в Тихия океан, като глоба от оператора на кораб, ловуващ нелегално.

Системата може да бъде използвана за следене не само на нелегални риболовни кораби, а и в борбата с разпространението на наркотици или трафика на хора, коментират еколозите.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements