Сарми и джоланче стават най-вкусни под капак

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

Коледните празници са синоним на вкусни ястия на трапезата. Изкушаващи предложения за семейството представи Борислав Борисов, шеф готвач в ресторант-градина „Воденицата“, където екип на „Агрозона“ гостува преди време.

Шеф Борислав Борисов започва да готви за хоби като студент. Първите му опити са били в общежитието. Въпреки че е учил за директор на машиностроителен завод, професионалният му път го отвежда в друга посока. Днес той не ръководи управлението на завод, а отговаря за създаването на апетитни ястия. Шеф Борисов споделя, че курсовете, които е преминал, са били ценни, но най-много се е учил от практиката. Български ястия излизат изпод ръцете на майстор-готвача повече от десетилетие и той признава, че именно нашенската кухня му е най-присърце, тъй като е имал досег до нея още от най-ранна възраст. Борислав Борисов разказва, че може да приготвя и европейски, и арабски вкусотии, но българската кухня определено е на първо място.

Понеже шеф Борисов е от Шумен, принася в кулинарното си творчество използването на булгур – широко разпространен продукт в Добруджа. Той се добавя както в дроб-сарма, така и при приготвянето на сарми. Булгурът има специфичен вкус, така че не са необходими много подправки. Именно с участието на булгур е и предложението за постни сарми, подходящи за Бъдни вечер, което шеф Борисов показа.

САРМИ

Необходими продукти

  • 1 кисела зелка
  • 150 гр ориз
  • 150 гр булгур
  • 1 глава (средно голям) лук
  • 1 (среден) морков
  • 50 мл олио
  • щипка чубрица
  • черен пипер
  • сол на вкус

 

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в тиган с мазнина. Към него се добавя настърган морков. След като омекнат, прибавяме измитите булгур и ориз. Оставяме ги да поемат от мазнината. След това доливаме малко вода. Трябва оризът да омекне и чак тогава го сваляме от котлона. Вече почти готовата плънка я завиваме в зелевите листа и редим в тавичка. Наливаме вода и малко мазнина, до покриването на сармите и малко над тях. Тавичката я запечатваме във фолио и слагаме да се пече до пълното сваряване на зелето. Времето за печене е час, час и половина. Като ясен знак за готовността на ястието е изпаряването на водата до дъното. Пече се на умерена фурна 180° – 200°.

 

ПИТКА

Необходими продукти

 

  • 2 кг брашно
  • 3 бр суха мая
  • 500 мл прясно мляко
  • 200 мл кисело мляко
  • 500-600 мл вода
  • 8 бр яйца
  • 7 с.л. олио
  • 1 с.л. оцет
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 кг сирене
  • половин пакетче масло

Затопляме прясното мляко. Слагаме в него маята, една ч. л. захар и малко брашно. Оставяме маята да шупне. В друг съд забъркваме 4 яйца, олио, оцет, кисело мляко, захар, сол. Смесваме всичко с брашното. След оформяне на тестото се разточва на три правоъгълника с дебелина един пръст, които после се редят на пластове. Разбиват се 2 от яйцата със сиренето. Първите два пласта се мажат само с разтопеното масло. Най-горният се маже с масло и се разпределят разбърканото сирене с яйцата върху него. Навива се на руло и се реже на 12-15 парчета. Нареждането на късовете в тавата трябва да бъде с плънката на горе. Когато питката е готова за печене се маже с 2-3 жълтъка и малко олио. Пече се на умерена фурна – 180°, за около час. След първите 30 мин. се препоръчва намаляване на градусите с 20°-30° надолу.

 19

ДЖОЛАН С ГЪБКИ И БЯЛО ВИНО

Необходими продукти

  • 4 джоланчета
  • 1 кг картофи
  • 250 мл сметана за готвене
  • 200 г гъби
  • глава лук
  • 1 морков
  • 1 чаша бяло вино
  • 100 г бекон
  • кимион
  • черен и червен пипер
  • сол

И тъй като на Коледа постите официално свършват, идва ред на месото. Празненство за любителите на ястията от свинско месо е задушен джолан с гарнитура от картофи със сметана, гъби и бекон. Джоланът се задушава за около 3 часа на 200-250 градуса с бяло вино, вода, кимион, черен и червен пипер, чубрица. В тавата, в която се задушава, се слагат още лук, моркови, червена пиперка, които допълнително отдават от вкуса си. Картофите се сваряват. След това леко се запържват, докато хванат златиста коричка. В отделен съд към тях се добавят готварска сметана, бекон и задушени гъби. Когато сметаната започне да се сгъстява, се дърпа от котлона. Гарнитурата се поръсва обилно с кашкавал и се пъха във фурната, докато кашкавалът се стопи и придобие златист цвят.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама