Приказно Рождество Христово!

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Коледните и Новогодишни празници са едни от най-очакваните от всички дни от годината.

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер, в някои райони на страната наричана Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Това е вечерта преди Рождество Христово, първата от трите кадени вечери. Нарича се Бъдни от бдение, а може би и от бъдеще, бъднини. И в двата случая символиката е директна – за чудото, което предстои, трябва да бди целият народ. За бъдещето си – също.

Традиции и обичаи

Най-младата булка в семейството трябва да омеси всички пити за вечерята, като освен хлябът за Богородица, тя трябва да приготви хляб за всяко начинание, с което семейството се занимава- за пчелите, овцете и всички останали живи същества, благодарение на които семейството се храни през годината.

А пък бабата в дома, седмици по-рано започва да подготвя дарове за всеки, като най-често това са плетени от нея търлъчки.

Трапезата се подрежда на земята

Разнася се слама, а отгоре се постила черга, върху която се нареждат и всички постни ястия. Освен тях обаче, върху масата е хубаво да се сложи всичко, което земята и животните са дали през годината, включително сланина. Тя не се яде, но е там като знак на благодарност и желание отново да присъства на трапезата и през идната година. Задължително присъстват сарми или постни чушки, варен боб, жито, тиквеник, паница с чесън и оцет, ошав и хляб.  Питката се разчупва с краищата нагоре, като знак за успех и за да върви всичко нагоре. Важно е всеки да опита поне по малко от всичко, което е приготвено.

Важно е на този празник цялото семейство да бъде заедно

Съществуват редица традиции и обичаи, изпълнявани в различните райони на страната. Повечето от тях са свързани със благополучието, плодородието и здравето. Ето част от обичаите, които стриктно са се спазвали в близкото минало:

Пвреме на вечерята се заплита едно парче конец от всеки. През следващите дни то се носи при кошерите и се оплита около тях. Вярва се, че така рояците няма да напуснат двора.

Друг обичай е част от сламата от вечерта да бъде завързан на плодните дръвчета на следващата сутрин, за да плодородие през годината.

Чесънът и орехите на масата се приемат като отговорни за здравето и затова е толкова важно всеки да опита от тях по време на празничната вечеря.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА