За първи път в Магадан, Русия започнаха да произвеждат колбаси от морски бозайници – тюлени. Такива продукти не са се произвеждали дори по времето на Съветския съюз. Месото от уловени животни се е използвало за храна за ферми, които развъждат лисици и норки, се казва в доклад на официалните властис в Магаданск.
Според диетолозите, месото от тюлен има не само добър вкус, но и ползи – то е нискокалорично и съдържа голям брой хранителни вещества, които укрепват тялото, предава Интерфакс.
Първата компания, занимаваща се с лов на тюлени, получи разрешение през 2017 година.
“Досега са уловени 137 тюлени. Готовите продукти са преминали всички необходими проучвания, получени са документи, позволяващи търговия”, се казва в доклада.
Според правителството на региона, в бъдеще компанията планира да се ангажира с дълбока преработка на месо, което ще включва производството на мазнини, пастети, яхнии, производство на кожа и странични продукти за фармакология.
Според експерти от риболовната област на Магаданската област, няма да има проблеми със суровините за производството на колбаси и други месни продукти от тюлени. В момента във водите на Далечния изток има до 50 хиляди глави от тези морски животни.