Рецепта за крехко агнешко с дроб сърма за Гергьовден

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

Иван Иванов е главен готвач в ресторант „Чорбаджийска среща“. На 38 години е, родом от Монтана. С готвене започва да се занимава през 2002 г.  Оттогава на сам това е неговото призвание. Казва, че не той е намерил кулинарията, а тя него. В семейството му няма професионални готвачи. Шеф Иванов, споделя че баба му и майка му са били добри кулинари и от тях е научил някои хитрини. Отначало Иван Иванов готви само в къщи, като импровизира с готвачразлични рецепти. Вижда, че храната, която приготвя е хубава и се харесва на семейството и приятелите му. Талантливият готвач започва първите си стъпки, като се хваща на работа в местна бърза закуска, където е майстор пицар.

Шеф Андре Токев: България може да бъде топ кулинарна дестинация

Развитието в малкия град обаче е трудно и шеф Иванов решава да продължи към столицата. През годините той е работил в едни от най-реномираните хотели и ресторанти както в летните ни курорти, така и в Банско, Велинград и Разлог. Освен кулинарен курс, шеф Иванов се учи на занаят и от най-добрите главни готвачи в страната. Практиката и добрите колеги са в основата на кариерата му.

Рецепти с вълшебната куркума, мощният съюзник при отслабване и разкрасяване

Главният готвач споделя, че харесва интернационалната кухня. Любим продукт няма, казва че в правилната комбинация всеки един е вкусен. Професионалният кулинар не готви често вкъщи, но когато го прави обича да експериментира. Така създава и нови рецепти съчетаващи съставки от няколко кухни. Шеф Иванов често залага на импровизацията, реализира всяка хрумнала му кулинарна идея и е доволен от резултатите. Кулинарът споделя, че най-високото признание за него е оценката на клиента.

 Ягодите: най-вкусният съюзник срещу килограмите

Печено агнешко бутче

Необходими продукти:

2 – 2, 500 кг агнешко бутче

2-3 картофа

2-3 моркова

1-2 глави лук

3-4 стръка джоджен

2 стръка праз лук

морска сол

олио/зехтин

Начин на приготвяне:

Вземаме бутчето и го натриваме с морска сол. Оставяме го да престои така 2-3 часа. Колкото повече престои месото със солта, толкова по-крехко ще е то. След това го слагаме в тава, по желание можем да добавим подправки като черен и червен пипер. Сипваме 2-3 пръста вода в тавата и добавяме малко олио или зехтин. Около бутчето режем на големи парчета картофите, морковите и лукът. Слагаме зелени подправки за да овкусят още месото. Това може да е джоджен, розмарин, праз лук или по нещо по Ваше желание.

Завиваме го с алуминиево фолио и печем 6 часа на 180-200 градуса. В края на печенето може да отвиете фолиото и да допечете до златист загар.

готвене

Агнешка дроб сарма

Необходими продукти:

1 кг ориз

300 г агнешки дреболии

200 г агнешко месо (месо от коремните тъкани, същото което се използва за курбан чорба)

зеленчуков бульон или вода

3 г прясна мащерка (около 4 клончета)

300 г лук

200 г морков

50-70 г масло

50 мл олио/зехтин

сол на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Агнешките дреболии и месото се сварява до готовност. Варенето отнема около час, докато продуктите омекнат напълно. Оставят се леко да се охладят и се нарязват на малки кубчета. Лукът  и морковите и дреболиите се нарязва на дребно и се задушава в маслото до омекване. След това към него се добавят мащерката и оризът. Добавя се черен пипер и сол на вкус. Изсипва се в тавичка и се залива с бульон или вода, като съотношението е 1/3. Готви се на бавен огън, като изисква постоянно разбъркване. Готовата смес се изсипва в тавичка, слага му се още мазнина олио/ зехтин и се пече се до пълното абсорбиране на водата. По желание може да му се направи и заливка.

Шеф Иванов препоръчва в допълнение на Агнешкото бутче с дроб сармата, Великденска зелена салата и млечен сос. зеленчуци

Великденска салата

Необходими продукти:

1 маруля

2-3 варени яйца

1 връзка пресен лук

1 краставица

5–6 репички

30 мл зехтин

1 лимон

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Марулята се реже в купа заедно с краставицата, репичките и лука. Овкусява се със зехтин, лимон  сол. Украсява се с варените яйца.

храна

За млечено-майонезения сос:

Необходими продукти:

4-5 с.л. кисело мляко

4 ч.л. майонеза

3-4 стръка копър

2-3 скилидки чесън

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Чесъна се пресова, копъра се нарязва на ситно, добавят се майонезата и киселото мляко, солта и се разбърква добре. Добре е да бъде охладен.

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА