Иван Иванов е главен готвач в ресторант „Чорбаджийска среща“. На 38 години е, родом от Монтана. С готвене започва да се занимава през 2002 г. Оттогава на сам това е неговото призвание. Казва, че не той е намерил кулинарията, а тя него. В семейството му няма професионални готвачи. Шеф Иванов, споделя че баба му и майка му са били добри кулинари и от тях е научил някои хитрини. Отначало Иван Иванов готви само в къщи, като импровизира с различни рецепти. Вижда, че храната, която приготвя е хубава и се харесва на семейството и приятелите му. Талантливият готвач започва първите си стъпки, като се хваща на работа в местна бърза закуска, където е майстор пицар.
Шеф Андре Токев: България може да бъде топ кулинарна дестинация
Развитието в малкия град обаче е трудно и шеф Иванов решава да продължи към столицата. През годините той е работил в едни от най-реномираните хотели и ресторанти както в летните ни курорти, така и в Банско, Велинград и Разлог. Освен кулинарен курс, шеф Иванов се учи на занаят и от най-добрите главни готвачи в страната. Практиката и добрите колеги са в основата на кариерата му.
Рецепти с вълшебната куркума, мощният съюзник при отслабване и разкрасяване
Главният готвач споделя, че харесва интернационалната кухня. Любим продукт няма, казва че в правилната комбинация всеки един е вкусен. Професионалният кулинар не готви често вкъщи, но когато го прави обича да експериментира. Така създава и нови рецепти съчетаващи съставки от няколко кухни. Шеф Иванов често залага на импровизацията, реализира всяка хрумнала му кулинарна идея и е доволен от резултатите. Кулинарът споделя, че най-високото признание за него е оценката на клиента.
Ягодите: най-вкусният съюзник срещу килограмите
Печено агнешко бутче
Необходими продукти:
2 – 2, 500 кг агнешко бутче
2-3 картофа
2-3 моркова
1-2 глави лук
3-4 стръка джоджен
2 стръка праз лук
морска сол
олио/зехтин
Начин на приготвяне:
Вземаме бутчето и го натриваме с морска сол. Оставяме го да престои така 2-3 часа. Колкото повече престои месото със солта, толкова по-крехко ще е то. След това го слагаме в тава, по желание можем да добавим подправки като черен и червен пипер. Сипваме 2-3 пръста вода в тавата и добавяме малко олио или зехтин. Около бутчето режем на големи парчета картофите, морковите и лукът. Слагаме зелени подправки за да овкусят още месото. Това може да е джоджен, розмарин, праз лук или по нещо по Ваше желание.
Завиваме го с алуминиево фолио и печем 6 часа на 180-200 градуса. В края на печенето може да отвиете фолиото и да допечете до златист загар.
Агнешка дроб сарма
Необходими продукти:
1 кг ориз
300 г агнешки дреболии
200 г агнешко месо (месо от коремните тъкани, същото което се използва за курбан чорба)
зеленчуков бульон или вода
3 г прясна мащерка (около 4 клончета)
300 г лук
200 г морков
50-70 г масло
50 мл олио/зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболии и месото се сварява до готовност. Варенето отнема около час, докато продуктите омекнат напълно. Оставят се леко да се охладят и се нарязват на малки кубчета. Лукът и морковите и дреболиите се нарязва на дребно и се задушава в маслото до омекване. След това към него се добавят мащерката и оризът. Добавя се черен пипер и сол на вкус. Изсипва се в тавичка и се залива с бульон или вода, като съотношението е 1/3. Готви се на бавен огън, като изисква постоянно разбъркване. Готовата смес се изсипва в тавичка, слага му се още мазнина олио/ зехтин и се пече се до пълното абсорбиране на водата. По желание може да му се направи и заливка.
Шеф Иванов препоръчва в допълнение на Агнешкото бутче с дроб сармата, Великденска зелена салата и млечен сос.
Великденска салата
Необходими продукти:
1 маруля
2-3 варени яйца
1 връзка пресен лук
1 краставица
5–6 репички
30 мл зехтин
1 лимон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Марулята се реже в купа заедно с краставицата, репичките и лука. Овкусява се със зехтин, лимон сол. Украсява се с варените яйца.
За млечено-майонезения сос:
Необходими продукти:
4-5 с.л. кисело мляко
4 ч.л. майонеза
3-4 стръка копър
2-3 скилидки чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Чесъна се пресова, копъра се нарязва на ситно, добавят се майонезата и киселото мляко, солта и се разбърква добре. Добре е да бъде охладен.