В столицата представят модерен прочит на традиционните български рецепти

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

 

Разхождате се в петък вечер с приятели и за пореден път се чудите къде да хапвате. Ще ви се да опитате  нещо ново, но и достатъчно познато, за да не се разочаровате от вкуса му. И докато се опитвате да вземете решение завивате в една от преките по главната търговска улица в столицата. Натъквате се на голяма, триетажна сграда- семпла, но красива. Отваряте масивната, тежка, дървена врата и пред очите ви се разкрива красотата на българската мома, запечатана в една картина. Топлата светлина и автентичният вид на всичко около вас ви кара да се чувствате сякаш влизате в дома на някой знатен българин от изминалите времена. А колкото повече влизате навътре, толкова по-топло ви става на душата. И се чувствате някак горди. На стените до стълбите са окачени още картини с облика на българската жена. А шевици и китеници допринасят за атмосферата. Ресторант МоМа разполага с 8 различни зали, за по-големи или по-малки събирания. Всички те са декорирани по различен начин, но носят еднакъв уют и чувство за уединение.

Ресторантът отваря врати преди 5 години и цели да предостави на посетителите си модерния прочит на традиционните български рецепти. Предназначен както за туристи, които искат да опознаят бита и културата ни, така и за всеки, който иска едновременно да се върне назад във времето и да полети напред. Днес ще ви представим една рецепта с дивечово месо в кален гювеч, която е колкото традиционна, толкова и нетипична, заради добавките от боровинки и сушени сливи.

За да ни представи рецептата, в кухнята на ресторанта ни посреща шеф Веселин Костадинов. В сферата на ресторантьорството работи от 17 години, а през последните 12 е главен готвач, технолог, личен готвач и консултант в три държави- България, Великобритания и Франция. Любовта си към кулинарията той открива още като дете, тогава у него се появява желанието да надгражда и променя храните през собствената си призма.

Необходими продукти за една порция:

– Еленски бут- 300 г

– Чушка- 50 г

– Арпаджик- 50 г

– Манатарки- 70 г

– Сушени сливи- 5 г

– Боровинки- 5 г пресни или 10 г сушени

– Масло- 15 г

– Сол- 2 г

– Черен пипер- 2 г

– Чесън- 10 г

– Олио- 20 мл

– Червено вино- 20 мл

– Брашно- 20 г

– Люта чушка- 40 г

– Бахар- 5 г

– Дафинов лист- 1 г

– Червен пипер- 3 г

Начин на приготвяне:

Месото се измива добре и се нарязва на кубчета с размери 2х2 см. След това се овкусява със солта, черния и червения пипер и се овалва в брашното. Късчетата се запържват в маслото и олиото. След това в същата мазнина се сотират манатарките, арпаджика и чушката. Всичко се разбърква и се добавят и останалите подправки. Червеното вино с равно на него количество вода се загрява до завиране и кавърмата се залива с течността. Добавят се сливите и боровинките, гювечето се затваря.

По желание може да замесите минимално количество тесто и да направите малка ивица от него, която да залепите около капака на гювечето, така че то да бъде напълно затворено и да не излиза никаква пара. След това, като допълнение към гювеча, може да се насладите и на вкуса на хрупкавата хлебна коричка. Ястието се пече във загрята на 180 градуса фурна за 3 часа.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА