Разхождате се в петък вечер с приятели и за пореден път се чудите къде да хапвате. Ще ви се да опитате нещо ново, но и достатъчно познато, за да не се разочаровате от вкуса му. И докато се опитвате да вземете решение завивате в една от преките по главната търговска улица в столицата. Натъквате се на голяма, триетажна сграда- семпла, но красива. Отваряте масивната, тежка, дървена врата и пред очите ви се разкрива красотата на българската мома, запечатана в една картина. Топлата светлина и автентичният вид на всичко около вас ви кара да се чувствате сякаш влизате в дома на някой знатен българин от изминалите времена. А колкото повече влизате навътре, толкова по-топло ви става на душата. И се чувствате някак горди. На стените до стълбите са окачени още картини с облика на българската жена. А шевици и китеници допринасят за атмосферата. Ресторант МоМа разполага с 8 различни зали, за по-големи или по-малки събирания. Всички те са декорирани по различен начин, но носят еднакъв уют и чувство за уединение.
Ресторантът отваря врати преди 5 години и цели да предостави на посетителите си модерния прочит на традиционните български рецепти. Предназначен както за туристи, които искат да опознаят бита и културата ни, така и за всеки, който иска едновременно да се върне назад във времето и да полети напред. Днес ще ви представим една рецепта с дивечово месо в кален гювеч, която е колкото традиционна, толкова и нетипична, заради добавките от боровинки и сушени сливи.
За да ни представи рецептата, в кухнята на ресторанта ни посреща шеф Веселин Костадинов. В сферата на ресторантьорството работи от 17 години, а през последните 12 е главен готвач, технолог, личен готвач и консултант в три държави- България, Великобритания и Франция. Любовта си към кулинарията той открива още като дете, тогава у него се появява желанието да надгражда и променя храните през собствената си призма.
Необходими продукти за една порция:
– Еленски бут- 300 г
– Чушка- 50 г
– Арпаджик- 50 г
– Манатарки- 70 г
– Сушени сливи- 5 г
– Боровинки- 5 г пресни или 10 г сушени
– Масло- 15 г
– Сол- 2 г
– Черен пипер- 2 г
– Чесън- 10 г
– Олио- 20 мл
– Червено вино- 20 мл
– Брашно- 20 г
– Люта чушка- 40 г
– Бахар- 5 г
– Дафинов лист- 1 г
– Червен пипер- 3 г
Начин на приготвяне:
Месото се измива добре и се нарязва на кубчета с размери 2х2 см. След това се овкусява със солта, черния и червения пипер и се овалва в брашното. Късчетата се запържват в маслото и олиото. След това в същата мазнина се сотират манатарките, арпаджика и чушката. Всичко се разбърква и се добавят и останалите подправки. Червеното вино с равно на него количество вода се загрява до завиране и кавърмата се залива с течността. Добавят се сливите и боровинките, гювечето се затваря.
По желание може да замесите минимално количество тесто и да направите малка ивица от него, която да залепите около капака на гювечето, така че то да бъде напълно затворено и да не излиза никаква пара. След това, като допълнение към гювеча, може да се насладите и на вкуса на хрупкавата хлебна коричка. Ястието се пече във загрята на 180 градуса фурна за 3 часа.