Разработват дигитален подпис на българската бира

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Дигитален подпис на родните бири разработва екип от Центъра по биология на храните, СУ „Св. Климент Охридски“, Института по криобиология и хранителни технологии заедно със Съюза на пивоварите в България. Това е нов инструментален подход за изследване на състава на пивото и структурата на отделните вещества в него чрез ядрено-магнитен резонанс. Дигиталният подпис ще може да покаже идентичността на всяка търговска марка на родния пазар, съобщават от Центъра по биология на храните. Разработката е направено от гл. ас. д-р Никола Бурджиев, д-р Сергей Иванов и доц. д-р Силвия Милева. Изучаването на пиво чрез ЯМР е един от първите опити в световната практика. Затова, по думите на д-р Сергей Иванов, трябвало да се разработи нова методология за работа, включително прилагане на статистически методи за обработка на големи масиви от данни.

За какво ще е полезен дигиталният подпис на бирата? Благодарение на него производителите ще могат да следят качеството и безопасността на пивото и бързо да реагират на нежелани промени във физико-химичните или микробиологични показатели на продуктите.

Статистическата обработка на получените данни показва, че към момента няма разлика между произведените от един и същ производител отделни партиди на съответната марка пиво. В същото време се наблюдава добра различимост между изследваните търговски марки и видове бира. Чрез ЯМР изследвания на напитката от хмел ще могат да се определят производителят, типът и търговската марка. В бъдеще ще могат да се определят компонентният състав на пивото и количествено да бъдат измерени отделните съединения в него.

Това от своя страна е предизвикателство, понеже в бирата има повече от 400 установени и анализирани съединения заради естествените суровини, веществата, получени от метаболизма на пивоварните дрожди  и спецификите на пивоварната технология.

Очаква се да бъде възможно чрез ЯМР технология скъпоструващи и продължаващи със седмици сложни химически анализи да се правят за часове, при това на много по-ниска цена. Изследването предизвиква голям интерес в научните среди и пивоварния бранш, защото за първи път в България се използва ЯМР за изследване на пиво. До сега в световен мащаб такава практика има по отношение на виното, пчелния мед и плодовия сок, за които има създаден специализиран софтуер, посочват от Центъра по биология на храните.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА