Производството на захар в ЕС през 2017/18 г. с ръст от 23%

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

През първата година след отпадането на квотите за производство на захар в ЕС се очаква то да достигне 21 млн. тона през стопанската 2017/18 г., което би било 23% над средното ниво през предходната година. Производството в ЕС се очаква да се стабилизира през 2018/19 г. въпреки падащите цени на захарта. Допълнителното производство ще отиде за износ към нови дестинации.

Производството на пшеница в ЕС бележи ръст от 297 млн. тона през 2016 г. до 307 млн. тона през 2017 г. Цените на културата в глобален и европейски мащаб се затвърждават, а търсенето на фуражи за индустриална употреба се увеличава. Студената зима засега не е увредила културите. Въпреки лекия спад в засетите площи се очаква реколта 2018/19 г. да е добра.

Производството на маслодайни култури в ЕС се очаква да се увеличи до 35 млн. тона през 2017/18 г., което би било увеличение с 11% за последните 5 години. Тенденцията е водена от добрата реколта от рапица, която възлиза на 21,8 млн. тона и това представлява увеличение от 9% в сравнение с 2016/17 г.

В млечния сектор се очаква увеличение в производството на мляко от 165,4 млн. тона през 2017 г. до 167,4 млн. тона през 2018 г. Въпреки това климатичните условия може да повлияят на добивите. Търсенето на млечни продукти се очаква да стагнира, но няма да е достатъчно, за да поддържа пазарния баланс.

В местния сектор производството на говеждо месо в ЕС се очаква да намалее от 8,11 млн. тона през 2017 г. до 8,05 млн. тона през 2018 г. След значителен спад в износа през последните няколко години той се очаква да се стабилизира на рекордно високо ниво. Производството на овче месо и износът също се очаква да се стабилизира през 2018 г. Очакването увеличение на свинете в ЕС ще бъде причина за увеличение на производството на свинско месо. През 2018 г. птицевъдният сектор ще се възстанови от птичия грип, който повлия на производството и търговията през 2017 г.

Пълният доклад на английски език, както и по-задълбочен анализ на селскостопанските сектори вижте ТУК.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА