Производството на свине в ЕС нараства с 2% през 2021 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Свинепроизводителите в ЕС завършиха 2021 г. с увеличение от 2% в производството, достигайки общо 23,4 милиона тона свинско месо от 250 милиона заклани прасета, предаде Euromeatnews.

Търговията с Китай се забавя през втората половина на годината

Производството в Германия спадна 3% на годишна база, остана стабилно в Полша и Франция, но нарасна в Холандия с 3%, Дания (+8%) и Испания (+4%). Това осигури на Испания челното място в европейското производство на свинско месо с 5,2 милиона тона, голяма част от които се основава на износ, като Китай е много важен пазар. Въпреки това за 2022 г. Испания трябва да търси други пазари за износ по света, тъй като Китай обяви, че през тази година сама ще осигури нуждите си от свинско месо.

„Трябва да внимаваме, настоящият скок в цените на прасетата в ЕС може да бъде краткотраен. Докато популацията на свинете в ЕС намалява на годишна база, по-голямата част от спада е при по-тежките прасета, с относително по-малък спад в най-младите прасенца. Смята се също, че някои прасета са били задържани в очакване на по-високи цени, допълнително затягайки текущите доставки чрез забавяне на клането. Ако се окаже, че производителите от ЕС са се въздържали само за известно време, тогава настоящият недостиг на прасета за клане може да се облекчи. Ако съобщенията за добри доставки на свинско месо на пазара на ЕС също са верни, заедно тези фактори биха означавали намаляване на цените на прасетата в ЕС”, коментира водещият анализатор на Съвета за развитие на земеделието и градинарството Дънкан Уайат.

Азия, АЧС, Agrozona.bg

Въпреки това, от другата страна на уравнението, увеличението на търсенето през 2021 г. като цяло вероятно е устойчиво и би могло да компенсира усвояването  на продукти, които доскоро бяха предназначени за Китай.  Търсенето в ЕС ще трябва само да се върне към нивата, наблюдавани в началото на 2019 г., за да се постигне тази цел. Европейският пазар е консумирал този продукт преди и може да го направи отново, въпреки че трябва да имаме предвид инфлацията на цените навсякъде. Засега докладите показват, че по-високите цени и други по-високи разходи във веригата за доставки, все още не възпират продажбите на свинско месо, допълва още той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements