Производството на нишесте от царевица у нас може да нарасне до 3 пъти

Очаква се съществен ръст на преработката на царевица за производство на подсладителя изоглюкоза както в ЕС, така и в България, след като в началото на октомври 2017 г. отпаднаха квотите за производство на захар, изоглюкоза и инулинов сироп в рамките на Общността.
Европейската комисия прогнозира до 2030 г. производството на изоглюкоза в Съюза да достигне 1,9 млн. тона, а за сравнение квотата, който беше в сила до есента на 2017 г., беше 0,72 млн. тона в еквивалент на бяла захар годишно.
През последните години се наблюдава значително повишение на производствените мощности за преработка на царевица в България, като има потенциал производството на нишесте да нарасне между два и три пъти през следващите години, съобщават от земеделското министерство в публикувания Ситуационно-перспективен анализ на царевица и слънчоглед.
Експертна оценка сочи, че потреблението на царевица за храна и индустриална преработка бележи ръст от около 450 хил. тона през 2014/15 година до 700 – 800 хил. тона през 2016/17 година. Предвижда се тенденцията на ръст да продължи и през този сезон. Възможно е потреблението на царевица за промишлени цели да достигне до около 900 хил. тона, от които около 500 – 600 хил. тона – за производство на нишесте и различни хранителни продукти на базата на царевица, а останалите – за биогаз.
По прогнози на дирекция „Животновъдство” на МЗХГ, през маркетинговата 2017/18 година за изхранване на животните се очаква да са необходими около 559 хил. тона царевица, ако броят на животните у нас остане без промяна.