Производството на говеждо се стабилизира

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Производството на говеждо в ЕС ще се възстанови тази година. Очаква се да се повиши и консумацията му спрямо 2013 г., това са резултатите от работата на послдната Европейска група за прогнозиране на говеждото, пише Agra Europe.

През изминалата година производството на говеждо в първите 15 страни членки на ЕС спадна с 4% до 6,6 млн. тона, заради регистрираното намаляване на производството в Германия, Италия, Франция и САЩ, казва Оен Кели, бизнес анализатор в ирландския хранителен борд.

Прогнозите са, че тази година ще се повиши с 6% производството на говеждо месо в Ирландия, очаква се ръст също и в Холандия, и в Белгия, където прогнозираното повишение е 8%.

Извън страните от ЕС15 анализаторите предвиждат спадът от миналата година да продължи – в Полша той е бил над 5%. През 2015 г. обаче производството на говеждо ще се стабилизира, посочват специалисти.

Европейският съюз продължава да бъде нетен износител на говеждо месо. През миналата година е отчетен спад от 11% заради намаляване износа към Русия – с 28% и Турция – с 94%. Въпреки понижението, е регистриран засилен експорт към африкански страни като Алжир и към азиатски пазари (Хонг Конг).

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама