„Добивите от дини ще бъдат по-ниски от средните. Прибирането на реколтата вече стартира”, съобщи за „Агрозона” Пламен Янчев, управител на „Дини Янчев”, който има насаждения в района на Долни Дъбник. В стопанството вече е стартирало брането на пъпеши.
Според Пламен Янчев сезонът до момента не е много благоприятен за дините и пъпешите. „Имаше хладна пролет с големи температурни амплитуди, трайни застудявания и това обуслави трудния старт на растенията в началните етапи на развитие. След това дъждовете по време на опрашване на културите също оказаха негативно влияние върху завръза, броя на плодовете, опрашването и т.н. Засега вече положението се нормализира, културите се развиват, прибираме продукцията”, допълни той.
Въпреки кризата с коронавируса стопаните са увеличили площите, на които отглеждат дини и пъпеши с над 15% – до 350 дка, тъй като подготовката за производствения сезон вече била започнала.
„Изпитваме известни затруднения в организацията на работния процес, транспортирането на хората и спазването на тези задължителни минимални изисквания за безопасност. Не изпитваме сериозни проблеми за набавяне на работна ръка, тъй като нашия район не е много засегнат от вируса към този момент”, коментира още земеделският стопанин.
Пламен Янчев залага на поддържането на богат асортимент от дини. Той е сред първенците, които произвеждат безсеменни дини у нас. „Безсеменните дини са си заложени в програма, техните площи също са увеличени предвид това, че се опитваме да ги наложим на определени пазарни ниши.”, допълни още той. Продължава да експериментира с квадратните дини, но поради големите производствени разходи все още не търси пазари за продукцията си.