Произвеждат 1 кг месо с 3 кг зърно

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Ново изследване, проведено от ФАО, е ревизирало предишните цифри за производство на месо в животновъдството. Според резултатите от изследването, за производството на месо е необходимо значително по-малко зърно, отколкото се смяташе преди. Средно за производството на килограм месо са необходими 3 кг зърно. От ФАО категорично не са съгласни с предишните изследвания, според които за производството на кило говеждо са нужни от 6 до 20 кг храна.

По данни на ФАО, за животновъдния сектор се изразходват само 13 на сто от световното производство на зърно. При това 86% от цялата храна за животновъдството, която е получена включително и от преработката на остатъците от реколтата, изобщо не е подходяща за човешка консумация. Разбира се, животновъдният сектор ползва много пасища заради зеленото хранене на добитъка. Според изследването, скотовъдните ферми заемат около 2 млрд. хектара пасища в целия свят.

Не е за пренебрегване фактът, че животновъдството решава много глобални проблеми. В редица селски райони този отрасъл обезпечава доходи на повече от 500 млн. човека.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА