Ново изследване, проведено от ФАО, е ревизирало предишните цифри за производство на месо в животновъдството. Според резултатите от изследването, за производството на месо е необходимо значително по-малко зърно, отколкото се смяташе преди. Средно за производството на килограм месо са необходими 3 кг зърно. От ФАО категорично не са съгласни с предишните изследвания, според които за производството на кило говеждо са нужни от 6 до 20 кг храна.
По данни на ФАО, за животновъдния сектор се изразходват само 13 на сто от световното производство на зърно. При това 86% от цялата храна за животновъдството, която е получена включително и от преработката на остатъците от реколтата, изобщо не е подходяща за човешка консумация. Разбира се, животновъдният сектор ползва много пасища заради зеленото хранене на добитъка. Според изследването, скотовъдните ферми заемат около 2 млрд. хектара пасища в целия свят.
Не е за пренебрегване фактът, че животновъдството решава много глобални проблеми. В редица селски райони този отрасъл обезпечава доходи на повече от 500 млн. човека.