Прибраната продукция от кайсии, лавандула и малини в страната към 7 септември надхвърля с между 52,9% и 93,7% отчетената по същото време на 2016 г. При производството на вишни, маслодайна роза, череши, круши и ягоди също се наблюдава увеличение, макар и по-умерено – в рамките на 0,6% – 11,2%.
От друга страна, производството на сливи, лозя (винени и десертни), праскови и ябълки намалява в границите от 0,4% до 59,1% на годишна база. Най-значителен спад е налице при винените лозя, в резултат на по-бавно прибиране на реколтата и намаление на средния добив.
Засега по-значително увеличение на средния добив спрямо реколта 2016 се отчита при кайсиите и малините съответно с 44,3% и 38%, а намаление – при десертните лозя с 15,8%. Това показват оперативни данни на агроминистерството.