Проф. Тотка Трифонова, председател на ССА: Готвим проекти по програмата за наука и растеж

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

„Готвим проекти, за да кандидатстваме по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Това каза за „Агрозона“ проф. Тотка Трифонова, председател на Селскостопанска академия. „Още от предприсъединителния период очакваме България да има програма за наука като повечето държави в ЕС. Работим за подобряване на организацията в академията.“, каза още тя и допълни, че е създаден консорциум от научни структури с цел да се работи в сътрудничество по проекти за участие в програмата. Предстои представяне на тези консорциуми.

През юли проектът за изменение и допълнение на закона за ССА бе приет от Министерски съвет и представен за обсъждане в НС. „В същото време ние продължаваме структурните промени. Много са задачите. Изключително важно е да се постигне координация на научните изследвания, защото българското земеделие се нужда е от по-комплексни научни изследвания. Трябва да запазим добрите страни на българската селекция, генетичните ресурси, да се подготвим с технологии и практики за климатичните промени и опазване на биоразнообразието. ССА трябва да се развива като съвременен център за аграрни науки.“, каза проф. Трифонова.

„Една промяна не може да бъде ефективна, ако засяга само една структура“, отбелязва проф. Трифонова, „Затова ние от дълги години очакваме програмата за “Наука и образование за интелигентен растеж” и фондовете да работят ефективно. Известен е проблемът с Фонда за научни изследвания. ССА се нуждае от модерна научна база, която да бъде привлекателна за младите хора. Изготвили сме проект на Национална пътна карта за научна инфраструктура. Той премина един етап на оценка, надяваме се проектът да бъде оценен по достойнство.“

„Нашето предимство е, че имаме добре структурирани научни звена в страната, в типични земеделски райони. Трябва да работим с местната икономика, за да помогнем за преодоляването на дисбаланса между отделните райони.“, каза още проф. Трифонова.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама