Захарната промишленост в Швейцария буквално кипи от възмущение: икономическата комисия към Националния съвет иска да коригира субсидиите за производство на културите в съответствие в прилаганите методи. За обикновеното цвекло това означава понижение с 600 швейцарски франка за хектар. Органичните фермери, обратното, получават 100 франка повече, отколкото преди, съобщава сайтът lid.ch.
Защо се възмущават участниците на пазара?
Захарната промишленост в Швейцария в продължение на много години страда от икономически трудности, и през миналата година болестите по захарното цвекло добавиха своя дан в проблема. На фона на това, че традиционните фермери са готови да отглеждат цвекло дори и без средства за контрол на листните въшки, които причиняват вирусната жълтеница по цвеклото, намаляването на субсидиите им изглежда нелогично, а и опасно за местната захарна промишленост.
Субсидиите за производителите на захарно цвекло в Швейцария бяха увеличени от 1800 на 2100 франка за хектар от началото на 2019 до 2021 г. Това е част от пакета за помощ на захарната промишленост.
И сега болшинството членове на икономическата комисия към Националния съвет предлагат да се случи следното. Обичкновените производители на цвекло да получат субсидия от 1500 швейцарски франка за хектар, което е с 600 франка по-малко от преди.
За органичните производители се предлага не само да се съхрани текущата сума от 2100 франка за хектар на година, но и да се осигури надбавка от 200 франка за биозахарното цвекло.
Решението
Швейцарската асоциация на фермерите (SBV) е много разочарована от това решение. „Посевите със захарно цвекло вече рязко се съкращават. С други думи парите сега са недостатъчни, за да се компенсират ниските цени на производителите и повишения производствен риск заради отсъствието на средства за защита на растенията. Федералното управление на селското стопаство (FOAG) през миналага година не издаде дерогация за прилагането на системен препарат, което води до непредсказуеми към настоящия момент последствия за за настъпващата година на отглеждане”, поясняват от асоциацията.
Отглеждането на биозахарно цвекло в последно време се увеличи, макар и да се намира на много ниско ниво – площите заемат едва около 170 ха в цялата страна.