Приключи модернизацията на рибарско пристанище „Северна буна – Несебър”

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Безвъзмездната финансова помощ за изпълнението на проекта е 7 386 840 лв.

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) преведе близо 3 млн. лв. (2 929 281 лв.) за изцяло модернизираното рибарско пристанище „Северна буна – Несебър”. Средствата са окончателно плащане на община Несебър, която е бенефициер по мярка 1.8 “Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки” от Програма за морско дело и рибарство (ПМДР  2014-2020). Безвъзмездната финансова помощ за изпълнението на проекта, който приключи успешно, е над 7 млн. лв. (7 386 840 лв.). В началото на август новият, вече функциониращ пристан, бе официално открит.

Модернизираното пристанище „Северна буна – Несебър” е с четири вътрешни плаващи пристани за рибарски лодки, всеки от които е изграден от четири плаващи понтона. Съоръженията са оборудвани с пунктове за електрическа енергия, вода и осветление. Чрез въвеждането в експлоатация на новите съоръжения местата за лодки са увеличени на 121. На порта е изградена борса за продажба на прясна риба, битово помещение, склад за амбалаж, помещение за контрол на улова и административен офис с 2 хладилни камери и контролно-пропускателен пункт. С финансовата подкрепа на Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) рибарите в Несебър вече имат своето място за първична продажба на своя улов.

С осъществяването на проекта за модернизация на рибарско пристанище „Северна буна – Несебър“ се повишава енергийната ефективност на пристана, подобрява се опазването на околната среда, както и качеството на живот в рибарската общност.

Модернизацията на пристанището е извършена под непрекъснато археологическо наблюдение и с грижа за културно-историческото наследство на Несебър, като град под егидата на ЮНЕСКО.

 

Снимка: Община Несебър

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА