Приета е Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Разрешават се нови вещества за избистряне на соковете

Правителството прие наредба, с която се определят изискванията за етикетирането, предоставянето и рекламирането на храните с цел гарантиране на правото на потребителите на информация, съобщава пресцентърът на Министерски съвет. С нея се въвеждат разпоредбите на девет европейски регламента и една директива. Те указват реда, по който се маркира използването на генерични обозначения, страната или мястото на произход на прясно охладено или замразено месо, съдържанието на оцветители, ГМО, глутен и др.

Правителството одобри и допълнение в Наредбата за изискванията към соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени за консумация от човека, отново свързано с въвеждане на европейско законодателство. Посочват се разрешените обработки и вещества при производството на сокове от плодове и нектари от плодове. Предвид развитието на технологиите в тази област, вече са на разположение нови вещества за избистряне на соковете – растителни протеини, извлечени от пшеница, грах или картофи, които могат да бъдат алтернатива на разрешения към момента желатин, извлечен от продукти от животински произход.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА